EN facebook

Az év kiállítása 2023 díj esélyese: A Budapesti Történeti Múzeum A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások című időszaki kiállítása

AÉK23

2023-10-27 18:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint feletti bekerülési költségű kategóriából az A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások című időszaki tárlatot. A Budapesti Történeti Múzeum kiállításának tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Mihalkov György perspektíváján kaphatunk képet.

 

Mitől lesz egy város az otthonunk? – Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából – a Barokk Csarnokban – kialakított művészeti installáción áthaladva érhető el a kiállítás. A fekete kockába belépve rögtön beszippantja a látogatót a Budapest-érzés, amelyet szemléletesen ad át a felvillanó filmtöredékből álló fényfestés. A ráhangolódást követően személyes beszámolók és látványos multimédiás installációk formájában keresik a tárlat alkotói a választ arra a kérdésre, hogy létezik-e budapestiség egy ennyire változatos etnikumú, felekezetű és múltú városi közösségben.

 

41 interjú – amelyek mindegyike egy-egy személyes történet – segít megfogalmazni, hogy milyen identitás típusok létezhetnek, a látogatók pedig szemezgethetnek, hogy ezek közül melyeket érezik magukénak. A szépirodalmi idézetek, a témákhoz kapcsolódó műtárgyak és a hozzájuk rendelt interaktív elemek teszik még plasztikusabbá az anyagot. Ezek a játékos installációk kreatív, szellemes megoldásokkal szólnak a különböző korosztályokhoz.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pulszky Társaság (@pulszkytarsasag)

 

 

A multimédiás asztalon a város történetét lehet végigpörgetni, vagy kedvünkre a tematikus kártyákkal személyes érdeklődésünknek megfelelő tartalmat választhatunk. Különböző stílusú sapkákat, kalapokat próbálhatunk fel, amelyek hangharangként eltérő korok jellemző slágereit sugározzák. Ezen kívül üzenetet hagyhatunk a cipőkben, és a jól ismert piros pesti padokon üldögélve meghallgathatjuk, az utca emberének mit jelent budapestinek lenni.

 

A Budapest-hatás egész délutános, tartalmas, böngészős szórakozást nyújt nem csak a fővárosiak számára, hiszen segít végiggondolni, hogyan és milyen módon kapcsolódunk lakóhelyünkhöz és miért tudjuk otthonunknak érezni azt.

 

 

Mihalkov György