EN facebook

Az év kiállítása 2023 díj esélyese: a berettyóújfalui Bihari Múzeum Sorsfordítók - Életrajzok Berettyóújfalu múltjából című időszaki kiállítása

AÉK23

2023-10-16 19:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint alatti bekerülési költségű kategóriából a Sorsfordítók - Életrajzok Berettyóújfalu múltjából című időszaki tárlatot. A berettyóújfalui Bihari Múzeum kiállításának tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Janotka Mónika perspektíváján kaphatunk betekintést.

 

A kiállítás mindössze 32 nm-es területen, négy tematikus egységbe foglalva (Politika, Egészségügy, Oktatás, Társadalom és gazdaság) 18 olyan Berettyóújfaluhoz és Berettyószentmártonhoz kötődőszemély életútját mutatja be, akik jelentős szerepet töltöttek be a település fejlődésében. Az intézményben zajló helytörténeti kutatások új eredményeit alapul véve, elsősorban kevésbé ismert emberekre koncentráltak a dualizmus és a Horty-rendszer idejéből, azzal a céllal, hogy a helyi önazonosság-tudatot erősítsék.

 

Az egyes tematikus egységeket négy szín különíti el. Az egyes részeket — a manapság egyre ismertebbé váló hálózatkutatás vizuális eszközeként —színes fonalak kötik össze a személyekkel, a köztük levő kapcsolati hálót pedig semleges színű fonallal jelzik.

 

 

A fotók és életrajzi összefoglalók mellé az interaktivitást Tudtad-e? táblákkal igyekeztek becsempészni, ahol felhajtható fedél alatt érdekesebb információk, anekdoták olvashatóak. A kiállításban szereplő személyekhez kapcsolódó tárgyakat és dokumentumokat is láthatunk a múzeum gyűjteményéből.

 

 

A letisztult, modern látványvilágú, könnyen befogadható tárlat akár könnyen mobilizálható is, azonban a lokális tematika miatt elsősorban a környék településeire lenne érdemes költöztetni, hogy ott is megismerhessék e figyelemreméltó embereket.

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pulszky Társaság (@pulszkytarsasag)