EN facebook

A nők éve a Göcseji Múzeumban

TÉMA

2023-07-10 14:00

Miután beírtam a „nők éve” szóösszetételt az internet leggyakrabban használt keresőprogramjába, számos meglepő ismeretet adott a kezdőhelyekre: megtudtam, hogy tíz évre visszamenőleg mennyi a születéskor várható élettartama ma egy nőnek Magyarországon, arról is szól egy cikk, hogy a magyar férfiak már ezer éve tisztelik a nőket (khm...), számos fontos információt is olvashattam a nők kedvezményes öregségi nyugdíjáról, a parlamenti könyvtár honlapján pedig megemlékeznek arról, hogy 1895-ben engedélyezték Magyarországon először a nők egyetemi tanulmányait, ettől kezdve léphettek bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészi pályára. Igen, ez utóbbi már érdekes lehet egy múzeum számára.


Valahogy úgy alakult, hogy ebben az esztendőben olyan rendezvényekkel és kiállításokkal szólítjuk meg a közönséget, amelyekre inkább a hölgyek figyelnek fel. Kezdtünk mindjárt év elején egy programsorozattal, a Múzeumi kerengő című intézményi sétával, amikor is a februári rendezvényen egy valódi lánykérésre került sor. A hónap műtárgya sorozatunk muzeológusai történész és néprajzos kolléganők lettek, ők mutatták be a szecessziós alkalmi táskát, a húsvéti szimbólumokat, a zalaszentgróti zsidó kegytárgyakat és a város centenáriumi emlékplakettjeit.

 

A Múzeumi kerengő sorozattal indítottuk az idei programkavalkádot
 
A hónap műtárgya: Béres Katalin történész és Dömötör Andrea gyűjteménykezelő a város centenáriumi érmével


A kiállítások sora pedig még csak ekkor kezdődött: május elején lengyelországi testvérvárosunkból érkezett egy neves textiltervező, Hanna Wojdała-Markowska látványos kiállítása. Május végén pedig a varázslat Zalaegerszegre költözött! Zoób Kati divattervező Repertoár - Az ellentétek harmóniája című kiállítását tártuk a közönség elé a múzeum időszaki termében. Divat- és iparművészeti kiállítással még nem csábítottuk a látogatókat a múzeumba. Ráadásul egy olyan tárlattal, amelyik a szabás-varrás mesterség előtt is tiszteleg. Zoób Kati által tervezett ruhaköltemények a múzeumi környezetben igazi műtárgyakká váltak, és ahogy a 85 babán végignézünk a kiállítótérben, az az érzésünk támad, hogy a legtökéletesebb helyen tartózkodunk. A nemes és különleges anyagok, az izgalmas színek és formák, a kifinomultság, a merészség, a régmúlt művészeti korszakai inspirálta motívumok lélekmelengető egésszé állnak össze. Ehhez a kiállításhoz pedig egy izgalmas kísérőprogramot társítottunk. Tízrészes sorozat indult el június végén, ahol felkért ismert zalaegerszegiek mondják el, számukra mit mond a divattervező művészete, milyen párhuzamot vélnek felfedezni az életutak között, mit jelent számukra a divat, a színek és a formák világa, vagy éppen az esztétikum. A szubjektív tárlatvezetéseken megszólal tíz eltérő hivatású hölgy: költőnőtől a pszichológuson és kulturális újságírón át a könnyűipari mérnökig.

 

Nagy Réka pszichológus szubjektív tárlatvezetése közben

 

De a sor még mindig nem ért véget. Októberben nyílik a Női sorsok című időszaki kiállításunk, ami egy saját tervezésű és kivitelezésű, a múzeumi gyűjteményünkre támaszkodó tárlat lesz. Kolléganőink - Béres Katalin és Erős Krisztina történészek és Kiss Nóra néprajzkutató - azokat a zalaegerszegi nőket állítják majd fókuszba, akik az 1900-as évek elejétől a negyvenes évekig élték aktív éveiket, és saját erőből, valamint elhatározásból a kor társadalmi elvárásaival szembe szállva megvalósították álmaikat és irányították a saját életüket. Így ismerünk majd meg egy sokoldalú színésznőt, egy bájos költőnőt, egy tánctanárnőt, egy korábbi udvarhölgyet, egy zongoratanárnőt, a helyi nőegylet elnökét, egy kreatív varrónőt és egy védőnőt. Mit mond majd el a történetük, és mit tanítanak a mai generációknak ezeknek a hölgyeknek a szikár elhatározása és tettrekészsége, az októbertől kiderül. Az biztos, hogy azt a kiállítást is szívvel-lélekkel tervezzük és készítjük majd el a zalaegerszegi közönség örömére.

 

 

Borítókép:

Zoób Kati divattervező kiállítása minden alkalommal elbűvöli a látogatókat
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló, tárgy, téma
2023-02-11 07:00
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2023-06-14 07:00