EN facebook

Nyolcvanöt babán harminc év tervezőmunkája - Zoób Kati kiállítása Zalaegerszegen

KIÁLLÍTÁS

2023-05-21 20:00

Zoób Kati divattervező Repertoár - Az ellentétek harmóniája című retrospektív kiállítása nyílt meg a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. A közel harminc éves életpályát bemutató tárlatot már nagyon várta a zalaegerszegi közönség, hiszen a művésznő neve ismerősen cseng több korosztály számára. Budapesti divatműhelye kitűnő képviselője az haute couture szalonkultúrának. Csodás kollekcióival meghódította már a hazai közönségen túl Párizst, Londont, Bécset, New Yorkot és Dubait.

 

A Göcseji Múzeumban a látogatók az első tervezéstől egészen a legújabb kollekcióig egy gyönyörű keresztmetszetet láthatnak Zoób Kati alkotásaiból. Az általa tervezett ruhaköltemények pedig ebben a környezetben igazi műtárgyakká válnak, és ahogy a babákon végignézünk a zalaegerszegi kiállítótérben, az az érzésünk támad, hogy a legtökéletesebb helyen tartózkodunk. A nemes és különleges anyagok, az izgalmas színek és formák, a kifinomultság, a merészség, a régmúlt művészeti korszakai inspirálta motívumok lélekmelengető egésszé állnak össze.

 

Az egyik teremben a formakultúra fejlődését szimbolizáló motívumvilágot mutatja be a kiállítás, a másikban inkább a személyesebb, családi kötődéseket és történeteket felvillantó öltözékeket vonultatja fel. A harmadik térben pedig negyvenhét kollekciót láthat az érdeklődő, egymással harmonizáló és egymást erősítő egymásutániságban, itt a tárlat megálmodói felsorakoztatják a motívumok, illetve a varrási és díszítési technológiák sokszínűségét.

 

A különleges és egyedi tervezésű kézműves ruhák, amelyek zöme olasz szövetből készült, rabul ejti a szemlélőt. De azt is érdemes kiemelni, hogy a szabás-varrás mesterség előtt is tiszteleg ez a csodás gyűjtemény, és az öltözékek számos kultúrtörténeti szimbólumot is rejtenek. A megnyitó ünnepség két köszöntője után egy exclusive tárlatvezetésen vehetett részt a közönség, maga a divattervező kalauzolta végig a közönséget a 85 öltözéket bemutatva, hol bájos és megható, hol humoros történetekkel fűszerezve.

 

 

A közönség élvezte a bemutató minden pillanatát
 

A Repertoár - Az ellentétek harmóniája című kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg a múzeumban keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. A nyár folyamán több kísérőrendezvényt is meghirdetnek a szervezők.

 

Színek, formák, harmóniák
 

A motívumvilágot bemutató terem mindenkit rabul ejt

fénykép, gyűjtemény, látogató, múzeumi marketing, #muzeumozzaszobadbol, téma
2023-03-24 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia
2022-12-17 07:00
iparművészet, kiállítás
2019-09-27 19:00