EN facebook

A NEMO jelentése: Múzeumok a klímaválságban

2023-01-06 16:00

A múzeumok szemléletének átalakítása is szükséges ahhoz, hogy Európa a fenntarthatóságot képviselje, továbbá elengedhetetlen, hogy az intézmények konkrét lépéseket is tegyen a pozitív változások elérésének érdekében. Éppen ezért a NEMO (Network of European Museum Organisations) jelentése ajánlásokat tesz a múzeumok zöldebbé válásával kapcsolatban. Fontos megemlíteni, hogy egy másik fontos szervezet, az ICOM (International Council of Museums) 2023-ban a fenntarthatóságra összpontosít.

 

Itthon a Magyar Múzeumok Online is foglalkozik a témával #muzeumokajovovoert címkéje alatt. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumok a fenntarthatóságért című programjával irányította a szemléletformálás fontosságára a szakma figyelmét,  a MúzeumCafé zöld számot jelentetett meg.


A NEMO közzétett jelentése az európai múzeumok állapotát tükrözi a klímavészhelyzetben. A beszámoló hét kulcsfontosságú javaslatot tesz a politikai döntéshozók és az ágazat számára, amelyek segítenek kiaknázni a múzeumokban, mint közreműködőkben és szövetségesekben rejlő lehetőségeket.

 

A jelentéshez 38 európai ország 578 múzeuma járult hozzá a NEMO által 2022 áprilisa és júniusa között lebonyolított felmérés kitöltésével. A múzeumok teljes potenciáljának kihasználása érdekében fontos megismerni, hogy hol van a legnagyobb szükségük támogatásra, és miben rejlik az intézmények ereje és a lehetősége. A felmérés adatai és a zárójelentés azt mutatják, hogy megfelelő szintű támogatás esetén a múzeumok komoly partnerek lehetnek Európa fenntartható, kiegyensúlyozott és zöld átalakulásában.


A NEMO sürgeti a politikai döntéshozókat, hogy fontolják meg az ajánlásokat, és teremtsenek olyan feltételeket a múzeumok számára, amelyek között azok hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez, miközben csökkentik a környezetre gyakorolt negatív hatásukat. Az éghajlatváltozás drámai módon alakítja át világunkat, és minden ágazatnak, beleértve a múzeumokat is, közösen kell kiállnia és alkalmazkodnia ehhez a kihíváshoz.

 

A kép forrása: NEMO

 

Röviden, a NEMO felszólítja a politikai döntéshozókat és az ágazatot, hogy vegyék figyelembe a felmérés adataiból levezetett hét ajánlást:

 

1. Politikai egységesség
Ösztönözni kell az irányító-, finanszírozó szervek és a múzeumok közötti kommunikációt, az együttműködést és a múzeumi munka átfogó kereteinek kialakítására kell törekedni, annak érdekében, hogy az egységesebb rendszer, a keretek és a struktúra is könnyebben tegye lehetővé a változtatásokat.

 

2. Jelentőség
Ismerjék el és támogassák a múzeumokban rejlő lehetőségeket, mint szövetségeseket, és segítsék a nyilvánosságot abban, hogy jobban megértsék az éghajlatváltozást és aktívan küzdjenek ellene.

 

 3. Infrastruktúra

A múzeumok infrastruktúrájának átalakítását támogató beruházások finanszírozása szükséges ahhoz, hogy az épületeket energiahatékonyabb, környezetbarátabb és fenntarthatóbb módon lehessen működtetni. A pénzügyi támogatást ésszerűsíteni kell, és pénzügyi könnyítésekkel kell párosítani, figyelembe véve a múzeumokat Európa-szerte sújtó jelenlegi energiaválságot.

 

 4. Keretrendszerek és iránymutatások

Biztosítani kell, hogy az iránymutatások, szabványok és jelentéstételi követelmények a múzeumi munka minden aspektusát tükrözzék, és összhangban legyenek a fenntartható célok támogatásával.

 

5.  Kockázattudatosság

A múzeumok számára a kockázatértékelés, az alkalmazkodás és a kockázatcsökkentés finanszírozásával és ösztönzésével fektessenek be abba, hogy a jövő polgárai tartósan hozzáférhessenek az európai közös örökséghez.

 

6.  Szövetségesek

Olyan globális, ágazatközi, éghajlatvédelmi célú hálózatok és ernyőszervezetek finanszírozása szükséges, amelyek a készségek, a tudás és a szakértelem kölcsönös megosztását célozzák és teszik lehetővé  – támogatva és megerősítve az ágazatot az éghajlatváltozás kezelésében.

 

 7. Készségek és képzés

Pénzügyi támogatást kell nyújtani a személyzet továbbképzéséhez és képzéséhez, hogy hozzájáruljanak a múzeumok fenntartható átalakulásához és a társadalom igazságos átalakulásának támogatásához.

 

Olvassa el a jelentést, amely kiemeli a főbb megállapításokat és ajánlásokat


Az összes megállapítás, felmérési eredmény és ajánlás a teljes jelentésben olvasható: Múzeumok az éghajlati válságban - Ajánlások Európa fenntartható átmenetéhez. 


A sajtóközlemény letöltése

 

A múzeumok és a fenntartható fejlődési célok 

 

 

 

Borítókép forrása: 

ne-mo.org

ICOM, külföld, múzeum, #muzeumokajovoert, tárgy, téma, természet
2023-01-06 10:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumokajovoert, tárgy, természet, virtuális
2020-04-28 07:00