EN facebook

A 2023-as Múzeumi Világnapon az ICOM a fenntarthatóságra és jóllétre összpontosít

2023-01-06 10:00

Az ICOM (International Council of Museums) 1977 óta rendezi meg minden évben a Múzeumi Világnapot, amelynek segítségével a múzeumi szakszemináriumokat, kiadványokat, képzéseket, közös programokat, és mindenek előtt a múzeumokat népszerűsítik. A 2023-as Múzeumi Világnap (május 18.) a Múzeumok, Fenntarthatóság és Jóllét témájával foglalkozik. 

 

A múzeumok kulcsfontosságú szerepet játszanak a közösségek jóllétében és fenntartható fejlődésében. A megbízható intézmények, társadalmunk közös szövetében fontos szálakként, egyedülálló módon segítik elő a pozitív változásokat. A múzeumok számos módon hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődési célok eléréséhez: a klímavédelmi akcióktól kezdve, az inkluzivitás szorgalmazásán át, a társadalmi elszigeteltség elleni küzdelemig és a mentális egészség fejlesztéséig.

 

Kép forrása: ICOM

 

Ahogy azt az ICOM "A fenntarthatóságról és az Agenda 2030 végrehajtásáról, Világunk átalakításáról" elnevezésű állásfoglalása (Kyoto, 2019) is kiemeli, minden múzeumnak szerepe van a fenntartható jövő alakításában és megteremtésében, és ezt oktatási programokon, kiállításokon, közösségi tevékenységeken és kutatásokon keresztül tehetik meg.

 

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közül 2020 óta minden évben támogat néhányat a Múzeumi Világnap. A 2023-as évben a következőkre összpontosítanak:

 

Globális egészség és jóllét (3. Cél): Az egészséges életmód kialakítása és a jóllét népszerűsítése minden korosztály számára, különös tekintettel a mentális egészségre és a társadalmi elszigeteltségre.


Klímavédelmi akció (13. cél): Sürgős intézkedések meghozatala az éghajlatváltozás és annak hatásai elleni küzdelem, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyakorlatok elfogadása a Globális Északon, és mérséklési stratégiák elfogadása a Globális Délen.


Élet a földön (15. cél): A szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatára való törekvés, a helyi vezetők hangjának felerősítése és a biológiai sokféleség csökkenésére való figyelemfelhívás.


Május 18-án az ICOM arra bátorítja a múzeumokat és a civil társadalom minden tagját, hogy gyűljenek össze és használják ki, hirdessék, képviseljék a múzeumokban rejlő lehetőségeket a fenntarthatóság és a jóllét elérésének érdekében.

 

Forrás: ICOM