EN facebook

A NEMO irányelveket ad ki a múzeumi klímavédelemről

MŰHELY

2024-03-16 16:00

A NEMO Fenntarthatósági és Klímapolitikai Munkacsoportja irányelveket tett közzé Klímavédelem a múzeumokban címmel. Az irányelvek célja, hogy a múzeumok aktívan részt vegyenek az éghajlatváltozás következményeinek és a sürgető globális problémák megoldásában és támogassák a társadalmi folyamatok fenntarthatóság irányába való fejlődését.

 

A kiadvány gyakorlati útmutatóként szolgál. Konkrét megoldásokat kínál az éghajlati hatásvizsgálatok kezdeményezésétől a fenntarthatóság különböző munkafolyamatokba való integrálásáig és az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatásig. Ezek az irányelvek egyaránt szólnak azoknak, akik most kezdenek a fenntarthatósággal foglalkozni és azoknak, akik már aktívan foglalkoznak ökológiai és fenntarthatósági kérdésekkel.

 

Az útmutató négy fő részből áll, amely pontról pontra végig vezet a folyamaton. Az első rész (Get started) ahhoz ad módszertani útmutatót, hogyan kell egy átfogó és rugalmas stratégiát kialakítani és elindítani a folyamatot a fenntartható múzeum megvalósítása érdekében.

 

A második rész (Organise) fenntarthatósági intézkedések bevezetéséhez ad segítséget. Különféle működési folyamatokat és eszközöket mutat be, mint pl. környezetirányítási rendszerek, klímamérleg vagy humán erőforrás tervezés. Az új folyamatok bevezetése lényeges szervezeti átalakításokat vonhat maga után.  

 

A harmadik rész (Act) a különböző cselekvési területekről szól úgy, mint a klimatizálás, szállítás, világítás, építkezés, felújítás stb, melyek jelentős ökológiai lábnyomot eredményeznek. Az útmutató ennek csökkentésére konkrét lépéseket javasol.

 

A következő fejezetet (Mobilise) arról szól, hogyan érhet el a múzeum pozitív változást a társadalomban, hogyan tud kiállításokkal és programokkal új értékeket és jövőképet közvetíteni.

 

A kiadvány összegzésképpen ökológiai minimum-standardokat határozott meg, melyeket minden múzeum alkalmazni tud. A legfőbb cél az, hogy a múzeumi feladatok magas szintű ellátása mellett a működés mégis klímabarát legyen. Hiszen a múzeum, mint az oktatás és találkozás helye a fenntarthatóság terén is felelősséggel tartozik.

 

Estelle De Bryun, a munkacsoport vezetője hangsúlyozza, hogy „az éghajlati válság arra kényszerít bennünket, hogy újraértékeljük e bonyolult jelenségekkel kapcsolatos felfogásunkat, és hangsúlyozza a nemzetközi és ágazatközi együttműködések elengedhetetlen szükségességét, amelyek mind a közvéleményt, mind a politikai döntéshozókat bevonják. A társadalom egészének össze kell fognia, hogy megbirkózzon ezzel a kihívással.”

 

Az irányelvek a Német Múzeumi Szövetség kiadványán alapulnak, melyet mintegy 70 múzeumi szakemberből álló munkacsoporttal közösen jelentetett meg. A munkában részt vállalt a Museums For Future is, amelyről a Magyar Múzeumok Online már korábban is beszámolt. A NEMO Fenntarthatósági és Klímapolitikai Munkacsoportjának tagjai segítették a német eredeti fordítását, hogy az útmutatót Európa-szerte több múzeumi szakember számára hozzáférhetővé tegyék.

 

 

Forrás: ne-mo.org

 

Borítóképen:
a dán Aarhus Art Museum (AROS) "panorámaterasza"

Fotó: Wolfgang Diederich / Alamy Stock Photo

külföld, múzeum, #muzeumokajovoert, NEMO, téma, természet
2023-01-06 16:00
gyűjtemény, külföld, #muzeumokajovoert, műhely, NEMO, szervezet, téma
2024-02-10 18:00
MUZANDRAxEPALE 2023, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, téma
2023-12-29 07:00