EN facebook

Museums For Future - múzeumi hálózat egy élhetőbb jövőért

MÚZEUMOK A JÖVŐÉRT

2023-11-23 18:00

2019 szeptemberében a bécsi Volkskundemuseum bátor lépésre inspirálta a helyi múzeumi dolgozókat azzal, hogy csatlakozott a klímasztrájkhoz. A esemény nem maradt hatástalan, hiszen a Covid19 világjárvány ellenére a helyi kezdeményezés Museums For Future néven nemzetközi mozgalommá alakultA fenntarthatóságot propagáló szervezet múzeumi szakembereket, múzeumokat és kulturális intézményeket mozgósít, hogy vegyenek részt olyan összehangolt akciókban, amelyek nyomást gyakorolnak a döntéshozókra a párizsi klímaegyezmény teljesítése érdekében.

 

A Museums For Future-t önkéntes múzeumi szakemberek szervezik. Intézményekkel, múzeumokkal, kulturális és örökségvédelmi szervezetekkel keresik a partneri kapcsolatokat, hogy nagyobb súlyt adjanak követeléseiknek. Párbeszédet kezdeményeznek a múzeumok, a helyi közösségek és a közvélemény között az ökológiai válságról, annak enyhítését célzó megoldásokról és az átalakulás társadalmi előnyeiről. Kampányaikkal megszólítják a kulturális szektor kulcsszereplőit és támogatják azokat, akik fokozni szeretnék hatásukat egy fenntartható, környezetbarát társadalom elérése érdekében.

 

Az MFF támogatja a fiatal generációk, köztük a Fridays For Future mozgalmait, helyi megmozdulásokat, valamint többször is buzdított a különböző helyszíneken szervezett globális klímasztrájkokban való részvételre. Az intézményi akcióknak különböző megnyilvánulásai vannak: múzeumok homlokzatán bannereket helyeznek el, mely a demonstrációra szólít fel. A múzeum befogadhatja a tiltakozó szervezeteket illetve tárolóhelyet biztosíthat nekik.

 

A szervezet csatlakozott például az #ArtStrike kampányhoz, mely kiállítási tárgyakat és műalkotásokat küldött sztrájkba. A kampány a The UK StudentClimate Network kezdeményezése volt, és indulása óta számos múzeum adaptálta világszerte. A kezdeményezés nemcsak a helyszíni akciókhoz, hanem a közösségi médiában való megjelenéshez is adaptálható.

 

A járvány ideje alatt online kampányokra álltak át, melyek közül az #ObjectsOfLove és a #GreenWeek voltak a legsikeresebbek. Emellett széles körű figyelmet kapott a fenntartható témájú #CuratorBattles is. Legutóbbi kampányuk #ProtectCulture #ProtectHumans #ProtectTheClimate hashtagekkel a múzeumok egy-egy tárgyat emeltek ki a gyűjteményből és azzal csatlakoztak a szeptemberi klímasztrájkhoz.

 

A MFF-nek eddig három országos szervezete alakult meg: MFF Austria, MFF Türkiye és a MFF Germany.

 

A MFF Austria rendelkezik a legnagyobb intézményi hálózattal és az osztrák múzeumi szövetség azonos nevű munkacsoportja is szorosan együttműködik velük. A csatlakozó intézmények Ausztriában egyfajta mintaképszerepre törekszenek. Számolják a saját széndioxid kibocsátásukat és különböző intézkedéseket vezetnek be a CO2-mérleg csökkentése érdekében, tartós és fenntartható anyagokat vásárolnak, fákat ültetnek stb.

 

Az MFF azt vallja, hogy ha egy múzeum korlátokba ütközik fenntarthatósági törekvéseiben, azt transzparenssé kell tennie, és világosan kommunikálnia, ha strukturális változásra van szükség a döntéshozói oldalon.

 

A német alszervezet 2021-ben alakult, egyelőre nyolc múzeum és az országos Restaurátorok Szövetsége csatlakozott hozzájuk. Egyes tagok, mint a Braunschweigisches Landesmuseum vagy a Stadtmuseum Memmingen vagy az Europäisches Hansemuseum honlapjukon önálló oldalt szentelnek a fenntarthatóság témájának, és a kommunikálják elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt.

 

Az MFF Germany online megjelenő cikksorozata, a Klimakolumne a fenntarthatóságról szóló diskurzusnak egy jelentős platformjává vált. 2022 márciusában „Múzeumok, Fenntarthatóság és Klímavédelem” címmel egy felmérés keretében múzeumokat kérdeztek meg az intézkedéseikről, kihívásokról. A felmérés kiértékelése az eredmények bemutatásán túl reflektál arra is, hogy mit árulnak el a számadatok a fenntarthatóság és klímavédelem ügyének állásáról németországi múzeumi szférában, milyen törekvések valósulnak már meg és hol van még konkrét támogatási igény.

 

A MFF nemcsak tagjai számára, hanem minden múzeumnak illetve kulturális intézménynek cselekvési javaslatokat fogalmazott meg, mely több nyelven is elérhető. A 10 Simlpe Action között minden intézmény találhat magának olyat, amit megvalósíthat.

 

Különösen nagy és befolyásos múzeumokat érint az a javaslat, hogy ne fogadjanak el támogatást fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatoktól. A javaslatok többségénél a hangsúly a kommunikáción van, hiszen a múzeumok a társadalmi diszkusszió, ismeretátadás helyszínei.

 

Ma már a múzeum társadalmi szerepvállalása magától értetődik. Az új múzeumi definíció értelmében a múzeum többek között reagál a jelen kihívásaira, az igazságosság, egyenlőség és jólét előre mozdítása érdekében. Így a múzeumok nem maradhatnak semlegesek a jövő kérdéseit illetően. Sőt inkább párbeszédet kellene kezdeményezniük a klímaaktivistákkal, mint ahogyan a nürnbergi Museum für Kommunikation is megtette az idei múzeumi világnap alkalmából tartott workshop programjában. Az eseménynek aktív résztvevője volt a Museums For Future is.

 

A nagy nemzetközi múzeumi szervezetek, mint az ICOM és a NEMO, már állást foglaltak a klímavédelem mellett. Emellett ma már országos szintű múzeumi szervezetek is fogadnak el nyilatkozatokat. Az Egyesült Királyság múzeumi vezetői a londoni Tate Modernben 2023. október 31-én tartott konferencián amellett foglalt állást, hogy a múzeumoknak etikai kötelessége lépéseket tenni a károk enyhítésére.

 

A MFF célja pedig, hogy az egyes intézményeket mozgósítsa, hogy minden múzeum és kulturális szervezet a klímasemlegességre törekedjen valamint merész szószólója legyen az ökológiai és társadalmi igazságosságnak.

 

Tekintve a közelmúltban az utolsó generáció által elkövetett műtárgyak elleni akciókat, a csatlakozó múzeumok jobbnak látják, ha pozicionálják magukat és erőteljesebben kommunikálják álláspontjukat, mielőtt mások teszik ezt meg helyettük. 

gyűjtemény, kortárs, külföld, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, szervezet, téma, természet
2023-09-30 07:00
gyűjtemény, külföld, #muzeumokajovoert, szervezet, téma, természet
2023-06-17 07:00
múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet
2023-04-06 07:00