EN facebook

5 ok, amiért szerethető a Göcseji Múzeum épülete

MEGÚJULÁS

2021-09-19 19:00

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumot - második otthonunkat - már három éve csak messziről, az utcafrontól figyeltük. Külső-belső átalakításon, teljes körű felújításon esett át. Most, hogy a munkálatok finiséhez érkezett a kivitelező, és már csak a múzeum körüli szabadtér kialakításán dolgozik, elérkezettnek láttuk az időt, hogy a közönség előtt még ha résnyire is, de kitárjuk az ajtókat és invitáljunk mindenkit egy közös épületbejárásra. Igaz, a múzeum egyelőre műtárgyak és kiállítások nélkül látható, de pontosan ez adta a séta egyediségét, hiszen a „most vagy soha” életérzéssel azokra a helyekre is beleshettek a látogatók, ahová a közintézmény megnyitása után nem lesz mód.

 

A múzeumba gyermeki kíváncsisággal léptünk be, és a barangolás közben összeállítottunk egy listát, mik azok az okok, amiért szerethető a zalaegerszegi Göcseji Múzeum.

 


Csupa fény. „De világos! Milyen friss és üde!”

 

Felütésként ezeket a mondatokat hallottuk a látogatóktól, és bevallom, mi is osztottuk ezt a véleményt. A földszinten több nyílászárót nem építettek be, mégis a fal ropogós fehérsége, a tisztaság, az üdeség valahogy azt éreztette velünk, mintha sokkal tágasabbra nyíltak volna a terek. Persze nagyban segít a megítélésen, hogy az eddigi barna ajtó- és ablaktokok most fehér színben tündökölnek.

 


Patinás elemek, modern kiegészítők.

 

Szeretjük a régi és az új találkozását. A korabelit megbecsüljük, a modernség pedig már mindennapjaink velejárója. Éppen ezért sokan örömmel vettük a modern világítótestek, az üvegajtók, elegáns vasalatok és a térburkolatok látványát. De szinte mindenki végigsimította azt a míves kovácsoltvas lépcsőkorlátot, ami korábban csak mellékszereplő volt a sok látvány mellett. Az átalakítás után az íves lépcső a bájos korláttal főbejáratként szolgál Németh János keramikusművész állandó kiállításához.

 

 

 

A pincerendszer mint meglepetés.

 

Régen a pincében csak a karbantartó járt, ő is csak zseblámpával. De volt alkalom, amikor az egyik Múzeumok Éjszakája rendezvény szervezésekor valakinek eszébe jutott mint az egyik program lehetséges helyszíne, de gyorsan el is vetettük az ötletet a vállalhatatlan környezet és a balesetveszély miatt. Most azonban új fejezet indul a pince és az épület viszonyában. Hihetetlen lehetőségek vannak a térben, s máris záporoztak az ötletek, mi mindenre lehet majd használni a látványos helyiségeket.

 


Új perspektívák és látványelemek.

 

A tetőtérben megtaláltuk a régi-új irodáinkat. Egyrészt ismerős terepen jártunk, még ha új elosztás is várt minket, másrészt meglepő látvány fogadott. A korábbi sötét folyosó fényárban úszik. Ennek a látványnak a sok tetőablak ad magyarázatot. Jövőbeni reggeli megbeszéléseinket egy finom kávé kíséretében már most többre értékeljük. Egy kollégánkat viszont nagyon irigylünk. A múzeum műtárgyfotósa olyan műhelyt kapott, amitől leesett az állunk. A régi sötét és kellemetlen hangulatú padlásraktár új funkciót kapott, a tetőt megnyitották, ablakokkal látták el, és olyan fényár és nem utolsó sorban látvány tárul elénk, ami páratlan.

 

 

Bicskei Józsi műterméből fantasztikus panoráma nyílik a város főutcájára és templomainak, házainak tornyaira. De a földszinten is akad olyan látvány, ami korábban rejtve volt mind a kollégák, mind a látogatók előtt. A múzeum hátsó kapuját eddig fal takarta, amit a felújítás során elbontottak és most a gyönyörű díszes tölgyfa kapuzat műtárgyként ékesíti a teret.

 


Lehetőségek tárháza. Most rajtunk a sor.

 

A visszaköltözés szeptember elején megkezdődött, az irodákat és a kiállítótereket hamar belakjuk, és az eddig rejtve maradt tereknek új funkciót kell adnunk. Néhány hete érkezett a hír, miszerint Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész hagyatékából a városnak ajándékozott szobrok és kisplasztikák is a Göcseji Múzeum anyagát gazdagítják ezentúl. E váratlan feladatot felvállalva lelkesen tervezzük a kiállítás új helyét. Már alig várjuk a jövő márciusi megnyitást, az új terveink megvalósítását, a következő Múzeumok Éjszakája rendezvényt, a Múzeumi találkozások című előadássorozat, számos túra és tárlatvezetés szervezését. Hamarosan büszkén mutatjuk meg a felújított Göcseji Múzeum épületét, kiállításait és műtárgyait, és bízunk benne, hogy a vendégek ugyanannyira szeretik majd az épületet, mint mi első pillantásra.

 

emlékezet, gyűjtemény, muzeológia, pedagógus, tanulás, tárgy
2021-09-02 14:40
látogató, néprajz, régészet, tárgy, természet, történelem
2021-08-05 20:00
beruházás, bővítés, gyűjtemény, muzeológia, örökségvédelem
2020-05-11 07:00