EN facebook

Gladiátor az üvegvitrinben - A hónap műtárgya a Göcseji Múzeumban

TÁRGY

2021-08-05 20:00

A Göcseji Múzeum ismét jelentkezett A hónap műtárgya-sorozatával. Mint ismert, a közgyűjtemény elköltözött az intézmény külső felújítása, belső átalakítása idejére egy jóval kisebb belvárosi épületbe. A szakmai munka azonban tovább folytatódik, s teszik ezt az adott szerényebb feltételek mellett is. Az ideiglenes épületben kiállítótér nincsen, de mindig megtalálják a jelenlét módját egy-egy minitárlat, szabadtéri vagy vándorkiállítás formájában.

 

Ez alkalommal egyedülálló régészeti leletet helyeztek ki a zalaegerszegi városházán felállított vitrinbe, egy a 2. századból származó terrakotta szobortöredéket, ami egy gladiátort ábrázol.

 

A gladiátorok különböző típusú ábrázolása gyakori motívum a római művészet legtöbb területén. A sírkövek és a Pompeiiben megmaradt falfirkák nagyon fontos epigráfiai dokumentumok, amelyek megemlítik a harcosok nevét, típusát, sőt győzelmének számát is. A legtöbb ábrázolás a gladiátorharc fénykorából, a Római Birodalom első három évszázadából származik, amikor a harcosok a mindennapi használatú tárgyak (mozaikok, domborművek, kisméretű szobrok, agyagmécsesek, csontból készült késnyelek) általános díszítő elemévé váltak. A gladiátorok változatos típusai a látványosság célját szolgálták. A viadalok érdekességét az adta, hogy általában teljesen eltérő fegyverzetű és harcmodorú feleket állítottak szembe egymással. A gyakran halálos kimenetelű küzdelmek a Római Birodalom szinte minden nagyobb városában több mint 650 éven át szórakoztatták a római polgárokat, mígnem a játékokat Krisztus után 404-ben Honorius császár megszüntette.


A Sallán (Zalalövőn) megtalált terrakotta szobrocska üreges testű, arcán húzott sisakot visel, kötényt hord, jobb kezében rövid kardot, bal kezében kerek pajzsot tart. Ennek közepén koncentrikus körök láthatók. Az ábrázolás alapján valószínűsíteni lehet, hogy a secutores gladiátortípus fegyverzetét és öltözetét viseli.

 


A terrakotta szobrocska egészen szeptemberig látható Zalaegerszegen a polgármesteri hivatal aulájában. Érdemes alaposan szemügyre venni, hiszen a 10 cm nagyságú műtárgy a mérete ellenére rengeteg részletet rejt.

 

látogató, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, történelem
2020-10-06 16:00
régészet, tárgy, természet
2020-07-23 19:00