EN facebook

Költözés előtt - Kulturális Örökség Napjai Zalaegerszegen

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-09-14 07:00

Költözés előtt. Ez a címe annak a programnak, amivel a Göcseji Múzeum munkatársai a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozatra készülnek. A múzeum épülete már harmadik éve egy külső-belső átalakításon, renováláson esik át.

 

Teljes homlokzatfelújítás, tetőjavítás, nyílászárócsere, szigetelési és gépészeti munkálatok követték egymást 2019 óta. Óriási öröm a számunkra, hogy a munkálatok befejezése után első ízben mutathatjuk meg a közönségnek a felújított belső tereket, igaz, még műtárgyak és kiállítások nélkül. De pontosan ez adja a séták egyediségét, hiszen „most vagy soha” életérzéssel azokra a helyekre is beleshetnek a látogatók, ahová a múzeum megnyitása után nem lesz mód.

 

Szeptember 18-án három alkalommal vezetett sétán vehetnek részt az érdeklődők. Megtekinthetik az épület újjávarázsolt pincehelyiségét, a leendő állandó kiállítások termeit, a felújított kovácsoltvas lépcsőkorlátot, az átalakított időszaki kiállítótermet, a modern világítástechnikát, a tetőtéri irodahelyiségeket és a múzeum még épülő parkját. De szó lesz az állandó kiállítások néhány részletéről, megismerhetik a terveket, és némi kulisszatitok is biztosan szóba kerül. Mivel mindhárom sétát más-más munkatárs vezeti, a 13.00, 14.00 és 15.00 órakor kezdődő program más útvonalat és tematikát ígér.

 

 

Dr. Kostyál László múzeumigazgató, művészettörténész a pincétől a padlásig bemutatja az újjávarázsolt épületet, de azt is elárulja, mely időszaki kiállításokat tervezzük a megnyitás utáni első időszakban. Havasi Bálint igazgatóhelyettes, régész egy másik megvilágításban mutatja be a házat, az emeletről olyan perspektívából tekinthet a vendég a történelmi belvárosra, ahogyan még nem látta, s megmutatja a régésztár új helyét is. Megyeri Anna történész kolléganőnk pedig a fő hangsúlyt az „Elődeink élete” című új állandó kiállítás részleteire helyezi, de a sok évtizedes múzeumi alkotómunka rengeteg érdekes és humoros történetet is rejt, ezekből is hallhat a közönség néhányat. Az életmódtörténeti tárlat 2022. márciustól fogadja majd a látogatókat.

 

Szeretettel invitálunk minden érdeklődőt Zalaegerszegre, közvetlenül a berendezés és beépítés előtt álló Göcseji Múzeumba!

 

beruházás, bővítés, gyűjtemény, muzeológia, örökségvédelem
2020-05-11 07:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, régészet, történelem, virtuális
2021-01-30 07:00
látogató, néprajz, régészet, tárgy, természet, történelem
2021-08-05 20:00