Vámpírok és denevérek, plusz egy koporsó a keszthelyi múzeumban

Vámpírok és denevérek népesítik be a Balatoni Múzeumot szombat óta. "A denevérek színes világa" című tárlat a hétvégén nyitotta meg a kapuit, ahol denevérbarlanggal, bőregér preparátumokkal és számos izgalommal várják az érdeklődőket.

 

A Balatoni Múzeumnál volt feladata kedden reggel a VÜZ Kft. Temetkezési Részlegének. Egy koporsót szállítottak ki az intézménybe, amely a denevér kiállítás részét képezi. Az időszaki tárlaton a természettudomány mellett helyet kap a néprajz és a mitológia is, a most érkezett koporsó egy vámpír lakhelyéül szolgál majd. „Elsősorban a néprajz, kulturális antropológia felől közelítve, de egy kicsit a modern témákhoz is hozzányúltunk.

 

A denevér a magyar néphagyományban annyira nem egy karakteres állat, mint mondjuk a madarak, de azért előfordul. A világ népeinek a mitológiájában is előfordul a denevér, illetve hogyha a mai nappal egy kis párhuzamot hozunk, az ilyen gótikus, horror történeteknek is mindig a szereplője a denevér. Ha nem is főszereplő, de a háttérben mintegy attribútumként mindig ott van.” - mondta a Balatoni Múzeum néprajzkutatója, Gyanó Szilvia.

 

Az időszaki kiállítás nagyon sok izgalmat tartogat a látogatóknak. Már épül a denevérbarlang, ahol különféle járatokon is végig kúszhatnak a gyerekek. Az újrahasznosított anyagokból készülő barlang darabjain hetek óta dolgoznak a szakemberek, most már csak az összeillesztés van hátra. A kiállítás főszereplői azonban természetesen a bőregerek, ezekkel is testközelből ismerkedhetnek meg a látogatók. Ezeket a denevéreket nem csak a barlangban, hanem más, természetes élőhelyen is meg lehet figyelni. így például a múzeum munkatársai kialakítanak egy erdőt is, de egy ház padlását is berendezik. A kiállítás rendezése során a szakemberek is sok újdonsággal találkoztak, a tárlat pedig a nézőknek is izgalmas pillanatokat szerez majd. „Sok új dolog, sok új elem van a kiállításban, ami más, korábbi időszaki kiállításokban még nem volt vagy nem ilyen technikával készítettük. Ezek a feladatok minden kollégának újak voltak, tehát mindenki a mély vízben tanult meg úszni. Szerintem ahogy most elnézzük, és a be-bekukkantgató szempárokból, meg félmondatokból, meg véleményekből tudjuk, jó lesz ez a kiállítás és izgalmas.” - tájékoztatott Németh Péter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

 

 A denevérek sokáig maradnak Keszthelyen, augusztus 20-ig láthatja őket a közönség a Balatoni Múzeumban.

 

További videók

1 2 3 4 5

Kapcsolódó cikkek