EN facebook

Bezárás előtt tudj meg mindent a Néprajzi Múzeumról!

2017-11-21 12:00

A háromnapos programsorozat célja 2017. december elseje és harmadika között, hogy a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének bezárása előtt, utolsó alkalommal lehetőséget nyújtson az itt folyó sokrétű tevékenység megismerésére. Gyűjtemény, kiállítás, kutatás, hasznosítás – minderről szó lesz. Mit csinál a muzeológus, restaurátor, múzeumpedagógus, könyvtáros, múzeumi fotós? Hogyan élnek a tárgyak a raktárban, a kiállításban, a kiadványokban és a virtuális térben? Miként használjuk a palotaépületet múzeumként? 

 

A program idején még utoljára felfedezheted a múzeum kiállításait, sőt a hétvége alkalmából kamara-tárlatokon is ízelítőt kaphatsz az intézmény kutatási eredményeiből. Itt a gyűjtemény is fókuszba került, a legújabb szerzemények, a hónap műtárgyának, restaurált tárgyaknak és I. világháborús emlékeknek bemutatásán keresztül nyerhetnek betekintést az érdeklődők a múzeumi szakemberek munkájába. Többek között megtudhatod, miként vizsgálják a bevándorlók tárgykultúráját, hogyan érdemes kutatni a múzeum online adatbázisaiban.

 

Emellett belelapozhatsz a Néprajzi Múzeum régi és új kiadványaiba, rácsodálkozhatsz az egykori kiállítások plakátjaira. Az épület különböző pontjain filmvetítéseken kaphatsz ízelítőt az elmúlt időszak kiállításaiból, eseményeiből. A legújabb kötetekről a szerzők beszélnek, tematikus tárlatvezetésekkel kiegészítve.

 

Emellett hallhatsz a költözésről, csomagolásról, hiszen többéves intenzív, a háttérben, irodákban, raktárakban és műhelyekben folytatott előkészítő munka eredményeként új fázisához érkezett a Néprajzi Múzeum költözésének programja. A közel százötven éves intézmény most először kap lehetőséget arra, hogy számos átmenetinek szánt és alkalmatlan épület után saját igényeire formált, korszerű raktárakba és épületekbe költözhessen. A gyűjteményi egységek komplex nyilvántartási, revíziós, fotózási, állományvédelmi és csomagolási folyamaton kell hogy keresztülmenjenek, és ezek megvalósítására, a munkaállomások működtetésére nincsen máshol hely, mint az eddig kiállítótérként szolgáló termekben. Óriási a felelőssége a múzeumi gyűjtemények költöztetésének, szállításának. A tervek szerint a jól előkészített munka előreláthatóan másfél-két esztendőt vesz igénybe.

 

A Néprajzi Múzeum kutatásainak eredményei, gyűjteményeinek tárgyai, minták és rajzolatok egyaránt inspirálják a kreativitást, az alkotó önkifejezést. Közösségi akciókon, workshopokon, mesterségbemutatókon keresztül válhat még személyesebbé a múzeumi élmény, ahol a közelgő karácsonyra is figyelve adventi énekek csendülnek fel, koncertek, táncházak adnak lendületet a zene és ritmus szerelmeseinek.

 

2017. december 1-3., péntek-vasárnap, naponta 10-21 óráig

A programokon a részvétel ingyenes. Részletek itt!

múzeum, Múzeumok Őszi Fesztiválja, néprajz, programajánló
2017-11-03 16:15