EN facebook

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteménye képekben

A rajzművészet és a sokszorosított grafika speciális tulajdonságokkal rendelkező műfaj, amelynek sajátosságai és lehetőségei évszázadok óta foglalkoztatják a művészeket, teoretikusokat és műkedvelőket egyaránt. A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében mintegy kilencezer rajz és közel százezer sokszorosított grafika található az 1300-as évektől napjainkig. Egy ilyen nagyságrendű kollekció arra is készteti a múzeumot, hogy időről időre átgondolja szerepét, mert bár a feladat – őrizni, gyűjteni, kutatni és bemutatni – változatlan, minden kor elvárásainak másképpen kell megfelelni.

 

Napjaink újfajta látogatói igényei, gyűjteményünk megnövekedett helyszükséglete és a kortárs művészet megváltozott dimenziói tereink újragondolását tették szükségessé. A teljes múzeumépület elmúlt években lezajlott átfogó rekonstrukciójának részeként a grafikai kiállítótér korszerűsítése ezen irányelvek mentén történt. A 21. század elvárásaihoz jobban illeszkedő tér megnyitása alkalmat ad múltunk mérföldköveinek bemutatására. Az új grafikai kiállítótérben reprodukciók, archív fotók és dokumentumok segítségével járjuk körül a rajz és a grafika műfajának kérdéseit, a gyűjtemény születését és múzeumi kollekcióvá válását, valamint elődeink muzeológiai és kiállítási tevékenységét. Az alábbiakban ezekből a tartalmakból válogatunk.

 

A méretét és kvalitását tekintve is jelentős grafikai műtárgyegyüttesnek a szakma és a nagyközönség csak a töredékét ismerheti, mivel a papíralapú alkotások – fényre, hőre, nedvességre való érzékenységük miatt – állandó kiállításon nem szerepelhetnek. Újranyitott kiállítóterünkben célunk, hogy a gazdag gyűjteményből a klasszikus rajzi és grafikai tematikák, illetve a műfaj kortárs művészeti megközelítései mentén mutassunk be különleges válogatásokat.

További videók

1 2 3 4 5

Kapcsolódó cikkek