EN facebook

Zseblámpás tárlatvezetés Békéscsabán a váci múmiák között

TÉMA

2023-07-20 18:00

2023. május 8-án nyílt meg a Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban. A Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum leletanyagából álló vándorkiállítás ebben a formában Békéscsabán látható először - adta hírül a behir.hu.


Békéscsabára vendégeskedik a Magyar Természettudományi Múzeum nagyszabású, Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítása. A tárlat – kiegészülve a váci Tragor Ignác Múzeum anyagával – a világviszonylatban is egyedülálló váci leletegyüttes feltárásának történetéről, a megtalált személyek életéről és a múmiák természettudományos módszerekkel való vizsgálatának eredményeiről mesél a látogatóközönségnek.

 

A tárlathoz kapcsolódóan zseblámpás kiállításvezetést is tartottak. A közel egy órás tárlatvezetést Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa tartotta meg, aki nemcsak a váci múmiákra, hanem azok történeti hátterére is rávilágított.

 

– Az egész világon ritkaságszámba menő esemény volt, amikor a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása közben a munkások megtalálták a templomtorony alatt lévő kriptát, melyről az utókor megfeledkezett. A kripta a padlótól a mennyezetig zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal. Amikor felnyitották ezeket, meghökkenve látták, hogy a legtöbb koporsóban nem csontok, hanem természetes úton mumifikálódott holttestek voltak – részletezte.

 

– A Múzeumok éjszakáján óriási volt az érdeklődés a zseblámpás tárlatvezetés iránt, így a munkatársakkal úgy gondoltuk, meghirdetünk még egy ilyen rendezvényt, hiszen aki akkor nem tudott eljönni, annak lehetősége nyílt eljönni erre az eseményre – tette hozzá.

 

 

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója korábban hangsúlyozta, hogy a kiállítás korhatáros, mivel ennek befogadása nem könnyű.

 

A Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítás 2023. május 12-től október 29-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Zsilinszky Mihály és Kolozsváry-Tevan termében.

 

 

Borítókép forrása: beol.hu

 

Az év múzeuma, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, Pulszky Társaság
2022-05-09 20:00
gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, tárgy, téma
2023-01-29 07:00
gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, néprajz, tárgy
2022-12-16 11:00