EN facebook

Két jelentős képzőművészeti alkotással is gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

TÉMA

2023-01-29 07:00

Kohán György korai akvarelljével és Koffán Károly Radnóti Miklós özvegyének ajánlott grafikájával gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum képzőművészeti részlege - adta hírül a hirado.hu. Mindkét műtárgy névtelenséget kérő ajándékozótól származik; eddig egyetlen múzeumban sem mutatták be azokat, a nyilvánosság elől évtizedekig elzárt alkotásokról van szó.

 

Bácsmegi Gábor múzeumigazgató emlékeztetett, tavaly a Munkácsy Múzeum elnyerte az Év Múzeuma címet, amelynek egyik hatása, hogy sok ajándékot kaptak, a képzőművészeti kollekció több darabbal is gyarapodott az elmúlt néhány hónapban.

 

Gyarmati Gabriella művészettörténész az alkotásokról szólva elmondta, hogy Koffán Károly Csendélet című monotípiája 1947-ben készült, az alján „Fifinek” felirat szerepel, azaz a mű Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak a hagyatékából került elő.


Koffán sokoldalú alkotó volt, festőként kezdte, de inkább grafikusként és fotóművészként tartják számon – mondta a művészettörténész.

 

Gyarmati Gabriella művészettörténész a Koffán Károly Csendélet című alkotásával.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Több békéscsabai kötődésű alkotóval is összekapcsolható az élete. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán ismerkedett meg Jakuba Jánossal, Bolmányi Ferenccel és Kohán Györggyel. (1965-ben ő készítette Kohánról az egyik utolsó, s egyben legismertebb portréfotót.)

 

Párizsban Kolozsvári Zsigmonddal (Sigismond Kolos-Vary-val) közösen részt vettek az Az ember tragédiája című darab színre vitelében Blattner Géza marionett társulatában. 1942-ben pedig Magyarországon magániskolát alapított, ahova mások mellett a békéscsabai Perlott Csaba Vilmos is járt – jegyezte meg a művészettörténész.

 

 

A másik mű Kohán György 1927-ben, 17 éves korában készített Temetőkert című akvarellje, amelyről azt írták egy korabeli kiállításon: „Kohán György kovácstanonc ösztönösen művészi festménye”.

 

Kohánt az építőmester N. Szabados József támogatta, ő vásárolta meg ezt a festményét is; a múzeum az egyebek mellett a Gyula és Sarkad között lévő tüdőszanatóriumot is építő mester egyik leszármazottjától kapta meg az alkotást.

 

A kép a múzeum számára azért is kiemelkedő, mert kevés képük van Kohántól; és azért különleges, mert a művész hagyatékát őrző gyulai Kohán Képtárban sincs a festőtől ilyen korai alkotás – emelte ki Gyarmati Gabriella.

 

Az intézmény decemberben elevenítette fel korábbi hagyományát, miszerint kamarakiállítás-sorozaton mutatja be legújabb szerzeményeiket. Az első ilyen tárlat 2023. május 31-ig látható, a két most kapott festmény egy következő kamarakiállítás anyaga lesz majd.

 

 

Borítókép: Gyarmati Gabriella művészettörténész a Kohán György Temetőkert című alkotásával a két mű bemutatóján a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban 2023. január 20-án.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az év múzeuma, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, Pulszky Társaság
2022-05-09 20:00
gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, néprajz, tárgy
2022-12-16 11:00