EN facebook

Zárvatermő: megmutatja a Néprajzi Múzeum, miként gyarapodott a záratartás évei alatt

Kiállítás

2023-04-16 20:00

A költözés alatti rendhagyó munkakörülmények ellenére a Néprajzi Múzeum gyűjteménye tovább gyarapodott. Két nagy magángyűjtemény megvásárlása mellett ajándékok révén, terepmunkák eredményeivel, afrikai expedíció gyűjtésével, archívumi és tárgyi együttesekkel gazdagodott az intézmény. Az öt év zárvatartás jelentős szerzeményeiből álló válogatást, közel 300 tárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők az április 14-én nyíló Zárvatermő c. kiállításon.

 

A budapesti Néprajzi Múzeum Európa egyik jelentős szakmúzeuma, új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. A múzeum a következetes gyarapítások eredményeként 150 év alatt közel negyedmillió műtárgyat, több millió oldalnyi pótolhatatlan archívumi anyagot, többszázezres fotótárat, óriási szakkönyvtárat, érzékeny kollekciókat – viasz fonográfhengereket, tonnányi üvegnegatívot, több ezer hímes tojást – magába foglaló hatalmas gyűjteményt hozott létre.

 

 

Az intézmény az új épületeibe költözés miatt 2018 és 2022 között négy és fél évre bezárta kapuit a közönség előtt. Ebben az időszakban nem kívánta gyarapítani sem a műtárgyállományt, sem az archívumot, mivel a hatalmas értéket képviselő gyűjtemény biztonságos átköltöztetésére tervezett koncentrálni. A rendhagyó munkakörülmények ellenére azonban a múzeum gyűjteménye ez idő alatt is gyarapodott – a nagy jelentőségű szerzeményekből egy válogatott kollekciót láthatnak az érdeklődők a Zárvatermő c. kiállításon.

 

A zárvatartás időszakában kihagyhatatlan gyarapítási lehetőségek – kedvező vásárlások, ajándékozások és terepkutatásokhoz kapcsolódó gyűjtések – adódtak. Így a költözési körülmények között is vállalt küldetés gyümölcseként értékes és izgalmas tárgyak és archívumi anyagok kerültek a múzeumba. A minden új szerzeményi kiállításra jellemző esetlegességet vállalva egy hangsúlyozottan válogatásra épülő anyagot mutatnak most be a zárva tartó múzeum „terméséből”.

 

 

Az elmúlt öt évben történt gyűjteménygyarapodás a múzeum állományában nemcsak számbeli növekedést, hanem minőségi változást is eredményezett: az új szerzemények különlegesebbé és teljesebbé teszik a múzeum gyűjteményeit. Két nagy magángyűjtemény – az 1361 darabos Román-gyűjtemény és a 671 darabos Knopp János kollekció - megvásárlása mellett ajándékok révén, terepmunkák eredményeivel, afrikai expedíció helyszíni gyűjtésével és további felajánlott és megvásárolt archívumi és tárgyi együttesekkel is gazdagodott a múzeum.

 

A 17. századi céhládától a 18-19. századi szakrális tárgyakon, bútorokon és kerámiákon át a 20. század végén használt ballagási tarisznyáig terjednek az egyes korszakokat és készítési technikákat reprezentáló darabok.  Emellett láthatók lesznek gombosi textilek, colar viseletek, bonyhádi bútorok is. A tárgyak sokfélesége miatt az intézmény gyűjteményeinek jelentős része érintett a gyarapodásban, így például az Afrika-gyűjtemény mellett az Állattartás-, Bútor-, Egyházi-, Kerámia-, Mesterség-, Táplálkozás-, valamint a Textil- és Viseletgyűjtemény is.

 

 

A kiállított tárgyak hűen idézik a padlásokról, pincékből, különböző terepekről a múzeumba került szerzemények sajátos állapotát. A kiállítás bemutatja a Néprajzi Múzeumban folyó gyarapítási gyakorlat módszertanát is, így a látogatók a kulisszák mögé pillantva megismerhetik azt a döntési folyamatot, amely minden múzeumi gyarapítás esetében lezajlik, s amely a körül a kérdés körül forog: mitől lesz valami múzeumi tárgy?

 

Az új szerzeményeket a közönség a Néprajzi Múzeum új épületében április 14-től láthatja.

gyarapodás, gyűjtemény, muzeológia, néprajz, tárgy
2021-05-05 15:00
gyarapodás, múzeumandragógia, néprajz, tárgy, téma
2022-10-26 18:00
gyarapodás, múzeumandragógia, néprajz, tárgy, téma
2022-08-04 14:00