EN facebook

Arab nyelvű Koránnal és arab nyelvű Bibliával gyarapodott a Néprajzi Múzeum

TÁRGY

2022-10-26 18:00

Szent könyveket, arab nyelvű Koránt és Bibliát adományozott a Néprajzi Múzeum számára a Palesztin Nagykövetség. Palesztina és Magyarország közti kulturális hídépítés a cél.

 

A múzeumi gyűjteménybe kerülő Szent Koránt az Al-Aksza mecset sejkje ajánlotta fel. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, Jeruzsálem (Palesztina) történelmi óvárosának déli részén.

 

Arab nyelvű Korán

 

Az arab nyelvű Biblia a szentföldi kusztódia felajánlása. A könyv a betlehemi Születés Templomának ajándéka.

 

Arab nyelvű Biblia

 

A míves kiadványokat Dr. Fadi Elhusseini Palesztina magyarországi nagykövete adta át ünnepélyes keretek között Dr. Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának.

 

"A Néprajzi Múzeum a nemzetközi kapcsolatait folyamatosan kiemelt fontossággal kezeli. A tudományos együttműködések, vándorkiállítások, konferenciák mellett a diplomáciai kapcsolatok is nagy jelentőséggel bírnak a múzeum életében." - hangsúlyozta Dr. Kemecsi Lajos.

 

"A Néprajzi Múzeum számára történő felajánlásunk összhangban van azzal a mély meggyőződésünkkel, hogy a múzeumok fontosak és nemes üzenetet hordoznak a kultúra számára." - fejezte ki Dr. Fadi Elhusseini.

 

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, amely a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása.

Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a múzeum kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség megértéséhez és tiszteletéhez. Ebben a törekvésben fontos szerepet játszanak a felajánlások révén gyűjteménybe érkező szent könyvek.

 

A míves kiadványok

 

 

Fotók: Néprajzi Múzeum/Incze László

állományvédelem, muzeológia, néprajz, restaurátor, tárgy, téma, természettudomány
2022-07-15 18:00
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, műhely, néprajz, programajánló
2022-10-17 14:00
múzeum, múzeumpedagógia, néprajz, programajánló
2022-09-30 18:00