EN facebook

Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napok 2021-ben

BESZÁMOLÓ

2021-11-08 07:00

Zala megyében a rendezvényt az 1980-as évektől kezdődően szervezzük meg kétévente, és az idei esztendőben a Göcseji Múzeum volt a házigazda. November elején - a magyar tudomány napja apropóján - a megyeszékhely dísztermében tartott programon a közönség 27 előadást hallgathatott meg. A három zalai város (Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely) közgyűjteményi munkatársai, múzeumban, levéltárban és könyvtárban tevékenykedő szakemberek gyűltek össze a tanácskozáson, és vitatták meg a legaktuálisabb témákat.

 

Az eseményen nem csupán előadásokat tartanak és hallgatnak, hanem sokat beszélgetnek, információkat osztanak meg egymással, támogatják egymást egy-egy szakterületen.


A város nevében Dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket és kitért arra, hogy Zalaegerszegen sorra újulnak meg a közgyűjteményeknek otthont adó épületek. Mindkét nap színes palettát kínáltak a szervezők: történelmi, művészettörténeti, néprajzi, régészeti témákról hallhatott a közönség. Szó esett többszáz éves régészeti leletekről, történelmi eseményekről, közösségi szakmai munkáról, kiállításrendezésről, de egy nagyon izgalmas aktualitásról is, a Zalaszentgróton szeptemberben előkerült zsidó kegytárgyak megtalálásáról és az azóta történt kutatási eredményekről.

 

Erős Krisztina, a Göcseji Múzeum történésze az Országos Zsidó Múzeum és Levéltár segítségével azonosította a vallási szertartásokon használt eszközöket. De hogy a valószínűsíthetően a deportálás előtt a trezorba tett és elásott tárgyakat ki rejtette a föld alá, kinek a személyes kellékei voltak a bőrcipők, további nyomozást igényel. A teremben lévő szakkollégák egy emberként álltak az ügy mellé, s adtak további ötleteket, kontaktszemélyeket a jövőbeni kutatásokhoz. Ez az eset is nagyszerűen példázza, hogy a közgyűjteményi munkatársak habár látszólag magányosan végzik munkájukat, egymás tapasztalata és ötletei nélkül sokkal nehezebben tudnák hivatásukat ilyen magas színvonalon művelni.

 


A november eleji két nap a közgyűjteményi szakma igazi ünnepe volt. Legközelebb 2023-ban Keszthelyen találkozik ilyen nagy számban a társaság, a házigazda az akkor 125 éves Balatoni Múzeum lesz.

emlékezet, helytörténet, régészet, tárgy, téma, természet
2021-09-30 07:00
helytörténet, muzeológia, néprajz, tárgy
2021-11-04 07:00
gyűjtemény, helytörténet, látogató, muzeológia, örökségvédelem, természet, történelem
2020-06-06 21:25