EN facebook

Egy zalai település rejtett kincsei - zalaszentgróti zsidó kegytárgyak

LELET

2021-09-30 07:00

Különleges tárgyak kerültek elő Zalaszentgróton. Egy fiatal házaspár telefonon tájékoztatta a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársait, hogy a nemrég vásárolt házuk udvarfelújítása során egy trezor fordult ki a föld alól. Habár a széf ajtaja zárva volt, az évtizedek során a rozsda annyira megette a doboz oldalát, hogy a tartalmához hozzá lehetett férni. A múzeum munkatársai azonnal a helyszínre siettek.


A fémszekrényben elsősorban zsidó liturgikus tárgyak kerültek elő, kevés apró tárgy, de meglepő módon néhány pár cipő is. A minden bizonnyal a tulajdonosai számára értékes kellékeket valószínűleg 1944-ben a vidéki zsidóság deportálásakor rejtették el. A kegytárgyak - tóramutató, tórakorona, rimonpár, tóravért - pedig a zalaszentgróti zsinagóga kincsei lehetnek.


A megtalált tárgyakat a Göcseji Múzeumba szállították, ahol tisztítás és restaurálás vár rájuk. A történészek pedig más szakembereket bevonva azon dolgoznak, hogy mihamarabb kiderítsék a leletek történetét. Tekintettel arra, hogy a legrégebbi zalai zsidó közösségek közé tartozott a szentgróti, amely történetének megírása még várat magára, az a muzeológusok terve, hogy a már kiállítható műtárgyakat első ízben Zalaszentgróton mutatják be. Fontos, hogy a fiatalabb generáció is megismerje városa történetét, hiszen ott épült a megyében a legelső zsinagóga és iskolát is működtettek, és ez egyértelműen utal az akkori közösség létszámára és erejére.

 


A múzeum hálás Balázs Gábornak és Balázs Dorinának a törvénytisztelő magatartásért, hogy a kincsek megtalálása után egyből a közgyűjteményt értesítették. Csak így biztosítható közös örökségünk megmentése, a múzeumi gyűjtemény ilyen formán történő gyarapodása, hogy a jövő nemzedéke számára is elérhető közelségbe kerüljön a történelem.

régészet, tárgy, természet
2020-07-23 19:00
régészet, tárgy, természet, történelem
2020-05-23 16:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumokajovoert, tárgy, természet, virtuális
2020-04-28 07:00