EN facebook

Your treasure. Our treasure - Muzeológusok tanulmányútja Európában

MŰHELY

2022-07-07 07:00

Az értékátadás, a közösségek számára hasznosítható tudás és rendkívül gazdag ismeret- és hagyományvilág megosztása szerepeltek a külföldi és magyar városokba szervezett szakmai utak céljai között.


A projekt előzménye, mely szerint az elmúlt években egyre több fiatal hagyta el a vidéki kisvárosokat nagyobb városokba és külföldre vándorolt munkalehetőséget keresve. Mindez a lakosság felgyorsult elöregedéséhez vezethet. A projekt résztvevői egyaránt úgy gondolják, hogy a kulturális intézmények és társintézményeink sürgős kötelességévé vált a helyzet kezelése, ezért hosszú távú stratégiai célok megfogalmazásaként 4 különböző országba utaztak az ott már bevált, jó gyakorlatok megismerése érdekében. A tapasztalati tanulás időtartama alatt az idősebb korosztály oktatása terén végzett szervezetek osztották meg különféle módszereiket.


Az idősebb generáció értékeinek felfedezése és az ismeretátadás hatékony módszerének elsajátítása mellett az idősekkel való strukturált munkavégzésre, a részt vevő intézmények felkészítésére és a szakemberek kulturális kompetenciáinak fejlesztésére került sor az utazások alkalmával elsőként Görögországban, majd Spanyolországban, Portugáliában, Máltán, zárásként pedig Magyarországon. A hatékony módszerek jellemzője, hogy általánosságban éri el az idősebb korosztályt, nem csak a kifejezetten kulturális érdeklődésűeket és a gyakorlatok segítségével a célcsoport tagjai aktívan kikapcsolódhatnak, jól érezhetik magukat.

 

Athén

 

Spanyolország

 

Málta


A muzeológusok tudása lehetővé teszi a tapasztalatok alkalmazását a múzeumi környezetben, ahol az értékek, a kollektív emlékek jelentősége elsődleges. Az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően szerzett új ismereteket a múzeumokban megvalósuló kiállításokon és kapcsolódó rendezvényeken egyaránt alkalmazzák a hatvanöt éven felüli nyugdíjasok számára szervezett programokon, hogy hasznos szabadidős tevékenységet kínálhassanak a kulturális intézmények.


A program zárására Martfűn került sor, ahol az összes partner jelenlétében egy közösen rendezett kiállításon a résztvevők saját emlékeiből osztottak meg részleteket.

 

Martfű


A programban résztvevő partnerek:

 

Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ – Kunszentmárton

 

Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár

 

Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Active Citizens Partnership – Görögország

 

ASOCIACION DE INNOVACION FORMACIONY EMPLEO PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE – Spanyolország

 

Future Focus Ltd. – Málta

 

Universidade Sénior de Oeiras – Portugália

 

Portugália

 

 

A Your treasure. Our treasure projekt eredményei ezen a weboldalon olvashatók.