EN facebook

Szolnok kulturális értékeit ismerték meg budapesti oktatók, hallgatók

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2021-11-04 18:00

A Károli Gáspár Református Egyetem Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet oktatói és hallgatói Tréninghét keretén belül ismerték meg Szolnok város kulturális nevezetességeit.

 

Az egyetem és a Damjanich János Múzeum közös szervezésében megvalósult rövid kirándulás alatt a művészet iránt elhivatott szakemberek és a kultúrát hivatásul választó hallgatókat elsőként a Szolnoki Képtárba, majd a Sváby Lajos emlékkiállításába várták tárlatvezetésre a múzeum munkatársai. Ezt követően a vendégek 3 csoportra osztva a Grafikai- és kisplasztikai látványraktárat ismerhették meg, megtekintettek különleges könyvritkaságokat a múzeum könyvtárában és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt az Ízkalandozás a Távol-Keleten - Fotókiállítás a tajvani Tajnan város streetfood kultúrájáról című időszaki kiállításban. Az 1898-ban épült, Baumhorn Lipót által tervezett egykori zsinagóga, ma Szolnoki Galéria épületében a Festészet Napi tárlat megtekintése mellett épületvezetésre várták a csoportot. Ezt követően a Szolnoki Művésztelepen zárult a tartalmas kirándulás, ahol az aktuális időszaki tárlatok mellett a művésztelepen élő alkotók műtermeibe is bemehettek a budapesti vendégek.

 

 

 


Az egyetem oktatói különösen a művészettörténet szakos hallgatóknál, de a szabadbölcsészeten tanuló hallgatóknál is egyaránt nagyon fontosnak tartják, hogy élőben lássanak festményeket, épületeket, műemlékeket. A kirándulási helyszínek kiválasztásakor jelentősek azok a települések, ahol mindezt egy időben meg lehet tenni.

 

 

Jékely Zsombor, a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettörténet Tanszék vezetője rendszeresen szorgalmazza a kirándulásokat annak érdekében, hogy a diákok ne csak Budapesten járjanak múzeumba, hanem az ország egyéb fontos múzeumi helyszíneit is megismerjék. Az egyetem minden évben meghirdeti a Károli Közösségi Napokat, azaz a Tréninghetet a nappali tagozatos hallgatók számára, a kirándulás ennek a hivatalos egyetemi programsorozatnak a része.

 

Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet vezetője ismertette a megvalósuló program prioritását:

 

„A tréninghétnek az a célja, hogy a hallgatók mindazokkal a területekkel, amelyek vagy interdiszciplinárisak, vagy teljesen kívül esnek az egyetemi oktatáson, de az általános műveltséghez vagy az emberi boldoguláshoz hozzátartoznak, megtanulják. Nem csak művészettörténet iránt érdeklődők vannak itt velünk, hanem színháztanulmányokat hallgató tanulók, illetve osztatlan kommunikáció-médiaszakos diákjaink is. Intézetünkben 4 tanszék van;a Művészettörténeti Tanszék, Szabadbölcsészet Tanszék, Színháztudományi Tanszék, illetve a Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék és a tréninghét keretében minden hallgatónknak megnyitottuk a Tréninghéten való részvételi lehetőséget.”

 

 

A diákok minden egyes tréning után kitöltenek egy kérdőívet a tapasztaltakról, így hiteles visszajelzésben részesülhet a csoportot fogadó intézmény is a művészeti területre készülő hallgatóktól.

 

 

Fotók: Simon Ferenc

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2021-10-14 07:00
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, virtuális
2021-06-05 15:00