EN facebook

Varázs lakott a kezeiben

KIÁLLÍTÁS

2017-09-03 12:00

 

A Ráday Múzeum és az Európa Jövője Egyesület szervezésében Kass János Kossuth-díjas grafikusművész olvasókönyvi illusztrációból nyílt szabadtéri kiállítás 2017. szeptember 3 -án Kecskeméten, a Kálvin tér múzeum előtti szakaszán.

A „Varázs lakott kezeiben” című kiállítással a 2010-ben elhunyt, Kossuth-díjas művész születésének kilencvenedik évfordulójára emlékeznek.  A kiállítás a szegedi Kass János Baráti Kör és Mozaik Kiadó hívta életre, azzal a céllal, hogy az alkotó emlékét méltóképpen megünnepeljük, életben tartsuk művészetét, megismertessük szellemiségét az utcán sétáló felnőttekkel, gyerekekkel, nagymamákkal, unokákkal. Az ismert és kevéssé ismert mesék illusztrációi betekintést nyújtanak a művész gyermekeknek szánt világába, az állatok, növények, emberek szépséges ábrázolása a mesék világába röpteti a szemlélődőt.

 

 

Kass János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést. Műveit számtalan hazai és külföldi kiállításon ismerhette meg a közönség. Alkotásai jelenleg megtekinthetők az általa alapított Kass Galériában, a szegedi Vár utcában.

Írásaiban gyakran kifejtette véleményét a könyvillusztrációról, amelynek szerette hangsúlyozni a fontosságát: „A gyermek első könyve, amit a kezébe vesz, illusztrálva van, és a Biblia is, amivel temetni mennek”.

Már elmúlt hetvenéves, amikor következett az „utolsó nagy kaland”; kisiskolások számára készült olvasókönyvek illusztrálását vállalta. Az elkészült könyvek nagy sikert arattak. A legrangosabb méltatásuk: „Ha valamivel, hát ezzel a két könyvvel meg lehet tanítani a gyerekeket a művészet szeretetére, anélkül, hogy tisztában volnának vele, hogy a könyvvel együtt az emberséget, a mosolygós derűt és a természetszeretetet tanulták meg egyszuszra.”

 

 

Ráday Múzeum és az Európa Jövője Egyesület az új tanévet köszönti, és a kisdiákoknak tartalmas szórakozást kínál a tanév első heteiben. A kiállításhoz kapcsolódó játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokra várja nyitvatartási időben a Ráday Múzeum az óvódásokat és kisiskolásokat.

 

Varázs lakott kezeiben”

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 3-tól október 8-ig.

 

 

kiállítás, kortárs, műhely
2017-08-31 18:06
képzőművészet, kiállítás
2017-08-16 14:10
iparművészet, kiállítás, tárgy, történelem
2017-08-26 08:31