EN facebook

Oszmán fegyverkincsek vették be egri Dobó István Vármúzeumot

2017-08-26 08:31

Az eseményen Berecz Mátyás, az intézmény igazgatója emlékeztetett: tavaly a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből érkezett egyiptomi kiállítás volt a vármúzeum leglátogatottabb tárlata. E sikeres kezdeményezés folytatásaként az Acél és arany című kiállítás az Iparművészeti Múzeummal együttműködésben valósult meg, és a két kiállítóhely gyűjteményéből válogatva egy kifejezetten az egri várhoz illő tematikát, az oszmán birodalom fegyverkincseinek és viseleteinek keresztmetszetét mutatják be. A most látható válogatott anyag egyik részét a 2015-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár-programjának köszönhetően a vármúzeum birtokába került Péterváry-gyűjtemény legszebb darabjai alkotják. Maga a kiállítás a város támogatásával valósult meg.    

 

 

 

Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese köszöntőjében arról beszélt: a helyi tárlatrészt kiegészítve a kiállítás teljessé tételéhez intézményük ugyancsak egy válogatott kollekcióval járult hozzá.  Az exkluzív anyagot 2016-ban nagy sikerrel mutatták be az Egyesült Arab Emirátusokban, ám külföldi népszerűsítése mellett fontos szempont az is, hogy Magyarországon minél többen megismerhessék.   

 

Legutóbb 1990-ben oszmán török hímzésekkel vendégeskedett az Iparművészeti Múzeum Egerben. Csaknem két évtizednyi szünet után most méltó módon élesztették újra együttműködésüket a várossal és vármúzeumával, hiszen a Dobó-bástya épületében november 27-ig megtekinthető tárlat részeként látható, a főúri Eszterházy-család kincstárából származó fővárosi anyag "a legmagasabb szintet képviseli ebben a műfajban" - fogalmazott.    

 

Habis László polgármester a megnyitón elmondta: a vidéki városok közül Eger büszkélkedhet a legtöbb vendégéjszakával, a vármúzeum pedig Magyarország leglátogatottabb vidéki kiállítóhelye. Hangsúlyozta: büszkék a város kulturális értékeire, történelmi emlékeire és hagyatékára, melyet nem csupán őrizni, de fejleszteni is igyekeznek. Ennek szellemében a város a jövőben is segíteni fogja a mostanihoz hasonlóan értékes, különleges tárlatok megvalósítását. Mártonné Adler Ildikó alpolgármester közölte: Eger önkormányzata elkötelezett abban, hogy a Dobó-bástyához hasonló, színvonalas kiállítóhelyeket hozzon létre a városban. Különös tekintettel arra, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó megyeszékhely koncepciójának egyik fontos sarokköve Eger kultúrájának fejlesztése és széleskörű bemutatása.

 

MTI Fotó: Komka Péter