EN facebook

Utak – kapcsolatok – hálózatok - Kulturális Örökség Napjai 2024-ben is

FELHÍVÁS

2024-08-08 07:00

Utak – kapcsolatok – hálózatok. Ez a központi témája a 2024-es Kulturális Örökség Napjainak, amelynek időpontja hagyományosan szeptember harmadik hétvégéje, ezúttal szeptember 21-22.

 

Hazánkban 1999 óta szervezik ez az általában igen népszerű és sokakat megmozgató programot. Ebben az évben újdonság, hogy az országos koordinációt – az Építési és Közlekedési Minisztérium felkérésére – az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) Magyar Nemzeti Bizottsága végzi.

 

KÖN honlapja szerint az idei, Európa-szerte középpontba állított tematika „a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett arra is remek lehetőséget teremt, hogy a kulturális vagy éppen vallási kapcsolatokat térképezzük fel, mutassuk be. Van-e lenyomata például egy-egy népcsoport, egy-egy társadalmi osztály vagy akár egy-egy szakma sajátos építészetének? Vannak-e különleges építészeti/tájépítészeti jegyei egy-egy tájegységnek? Nyomon követhető-e, merre felé telepedett megy egy-egy népcsoport és hogy meddig jutottak el tagjai a történelem során? Felfedezhető-e egy-egy település épített örökségében, mely részén milyen társadalmi rétegek vagy éppen nemzetiségek éltek? Hagytak-e nyomot a már létező épített örökségen a későbbi népességcserék?” (www.oroksegnapok.gov.hu)

 

Ugyanitt olvasható az is, hogy mindazok csatlakozását várják, akik „településüket, házaikat, történeti épületeiket megbecsülik, értékként kezelik, és azt készséggel mutatják be az érdeklődők számára, hogy a hely példájának közkinccsé tételével a helyi érték, helyi kultúra egy régió, egy tájegység, egy ország kultúrájának fontos elemévé, azaz közös kultúránk részévé válhasson!”

 

Már hetek óta a fenti honlapon lehet csatlakozni és regisztrálni a helyszínek képviselőinek. Muzeális intézményeink közül nagyon sok hagyományosan, évek óta aktív résztvevője ennek a programnak. Javasoljuk, most se felejtkezzenek el róla. De újonnan is lehet jelentkezni!

 

További információ: oroksegnapok@icomos.hu; telefon: +36 70 709 0813, vagy a facebook.com/oroksegnapok oldalon.

gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem
2022-12-13 07:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, téma, történelem
2024-05-09 16:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, téma
2024-06-05 21:00