EN facebook

Ünnepnap orgonaszóval – a Göcseji Falumúzeum születésnapja

Zalaegerszeg

2023-08-21 15:00

Valódi időutazáson vehettek részt az érdeklődők a zalaegerszegi múzeumokban az ünnepi hétvégén: remek állandó kiállításokat tekinthettek meg, Sisi vagyis Erzsébet királyné mesélte el élete történetét a közönségnek, Jónás atya eltűnése ügyében nyomozhattak a fiatalok, kortárs divatkiállításban gyönyörködhettek a vendégek és több évtizedes hallgatás után még egy barokk orgona is megszólalt. Sokszínű programkavalkáddal készültünk augusztus 20-án.

 

Az ünnepnap az államalapításon, Szent Istvánon és az új kenyéren túl nekünk még valami mást is jelent: 1968-ban augusztus 20-án nyitotta meg kapuit az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye, a Göcseji Falumúzeum. Így mi születésnapot is ülünk minden évben ezen a napon. Ha pedig jeles nap, akkor bizony ajándékot is illik adni.

 

Néhány évvel ezelőtt egy 18. századi barokk orgona került a zalai Vöckönd településről a múzeumba egy nemes felajánlásnak köszönhetően. Erről itt olvashat!

 

A gondos és szakszerű restaurálást követően ezen a napon láthatta első ízben a közönség ezt a különleges hangszert. De hogy ne csak a szemnek, a fülnek is élményt jelentsen, délután négy alkalommal koncertet adott a Bécsben élő zalaegerszegi orgonaművész, Mátyás István. Ő az, aki az elmúlt időszakban felkarolta az „orgonaügyet”, hiszen nemcsak jótékonysági koncerten szerepelt, hanem egy liechtensteini pályázati forrást is talált a csodás hangszer megmentése érdekében.

 

A zalaegerszegiek híres lokálpatriotizmusát jól illusztrálja, hogy számos család és szervezet is az ügy mellé állt, és a kultúra mecénásaként többen adakoztak azért, hogy minél előbb a régi pompájában láthassa a közönség a bájos hangszert. Az orgonaszekrény felújítását Horváth Imre, a Göcseji Múzeum restaurátora és munkatársai végezték, az orgonasípok helyreállításán pedig egy soproni orgonaépítő cég dolgozott Szabó András vezetésével.

 

A Göcseji Falumúzeum Napján ezenkívül népmese és körtánc, népzene és fotókiállítás, kézműves játszóház, népi gyermekjátszótér, fazekaskiállítás és bemutató, kirakodóvásár is csalogatta a közönséget.

 

Bízunk benne, hogy ezentúl a bájos barokk orgona, ami végső helyét a falumúzeumi fatemplomban találta meg, még számos rendezvényen lesz igazi fénypont a zalaegerszegi közönség örömére.

állományvédelem, beruházás, emlékezet, iparművészet, látogató, programajánló, tárgy
2022-05-25 18:00
helytörténet, néprajz
2018-08-14 09:00
Az év múzeuma, díj, látogató, múzeumtörténet, téma
2023-05-22 07:00