EN facebook

Összefogással egy zalai orgonáért

TÁRGY

2022-05-25 18:00

Három évvel ezelőtt egy becses felajánlást követően egy gyönyörű 18. század végi hangszer került a Göcseji Múzeum restaurátor-műhelyébe egy apró zalai településről, Vöcköndről, a római katolikus templomból. A hangszer azonban nagyon rossz állapotban van, jelenleg nem lehet megszólaltatni.

 

Az aranyozott fenyőfa orgona precíz restaurálásra szorul. Az összegyűrődött és roncsolódott ólomsípokat újra kell öntetni, a fa részek is fertőtlenítésre, szilárdításra, pótlásra szorulnak. Korábban ezen az online felületen is írtunk a nemes műtárgy titkáról, ugyanis az is van neki. Amikor a múzeum szakemberei a vizsgálat során szétszedték a hangszert, azzal szembesültek, hogy a burkolat belső felén feliratok láthatók. De nem a szokásos feljegyzések, amelyek a hangszer felújításait hivatottak röviden dokumentálni, hanem ennél jóval gazdagabb a tartalom. A klaviatúra melletti burkolat két tábláján feljegyzések olvashatók: a régebbi latin nyelvű, amiből kiderül, hogy az orgonát 1796-ban a Kissomlyói Evangélikus Egyház 300 forintért készíttette. Az írásból azt is megtudjuk, hogy az első orgonista - Benedek Márton - a fizetéséért gyerekeket is tanított, és az árvaház pedagógusa volt. A szöveg elárulja még a többi orgonista kilétét, és zárásként megtudjuk, hogy 1845-ben a kőszegi orgonakészítő, Joseph Klügelis felújította.

 


Mivel óriási munka és manapság nem kevés pénz a hangszer helyreállítása, a múzeumbarát közönség és néhány művészember összefogott a megmentéséért. Mátyás István, a zalaegerszegi születésű, de Bécsben élő fiatal orgonaművész és Tóth László helyi zongoraművész is szívügyének tekinti a Klügel orgona megmentését, ezért május 27-én péntek este 19.00 órakor Orgona és Zongora címmel közös koncertet adnak Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Közreműködik még a Zala Szimfonikus Zenekar és Sándor János karnagy. A rendezvény teljes bevételét a jelenleg a Göcseji Falumúzeumban tárolt orgona felújítására ajánlják fel a szervezők.

 

 

Egy korábbi, 2019. januári cikk az orgonáról

beruházás, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-05-10 07:00
beruházás, design, látogató, téma
2021-09-19 19:00
emlékezet, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, programajánló, természet
2022-05-15 14:00