EN facebook

Ötven év a kirakatban

2018-08-14 09:00

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum pontosan 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968. augusztus 20-tól fogadja a látogatókat. Tudományos tervét Barabás Jenő egyetemi docens, Szentmihályi Imre néprajzos múzeumvezető és Tóth János építészmérnök készítették.

 

A skanzen jelenleg negyven különböző építményből - lakóházak, fatemplom, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék, útszéli keresztek - és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették fel újra. Az egyetlen, korábban is ezen a területen állt építmény a vízimalom, melynek északi, fából készült része 18. századi, déli fele 1902-ben készült. A múzeum valójában egy elképzelt falu, amelynek épületei ebben a formában soha nem álltak együtt, de a mai kor embere számára hitelesen tudnak szemléltetni egy 19. század végi egyutcás településtípust. Hűen idézik fel azoknak a lakóházaknak a hangulatát, melyekben általában több generáció élt együtt.

 

A fejlesztés előtt álló falumúzeum ötven évét szerették volna a múzeumi munkatársak a zalaegerszegieknek bemutatni és nyár lévén nem a közönséget invitálták egy belső térben megrendezett kiállításra, hanem a múzeum emlékei települtek ki a városba. Egészen pontosan a város főutcájára. A Kossuth utcai kirakatokban megtalálható tablókon mutatják be a skanzen elmúlt ötven évét a házak eredeti helyszínének bemutatásától kezdve az építési munkákon át egészen napjaink hangulatáig. Nem maradhatott ki a falumúzeumban forgatott filmek kulisszatitkai, a mesterségbemutatók adta élmények képes bemutatása, az itt fellelhető állat- és növényvilág.

 

Fotó: A kirakatokban látható tablók egyike

 

A múzeum munkatársai bíznak benne, hogy munkába sietve vagy onnan ráérősen hazafelé sétálva, fagylaltot nyalva vagy gyerekekkel játszótérre igyekezve sokan megállnak majd a belváros tíz kirakata előtt és rácsodálkoznak azokra az eseményre, amelyek a Göcseji Falumúzeumban az elmúlt ötven évben történtek. A dokumentálás mellett sok érdekes információt is megosztottak a közönséggel, főleg olyat, amit eddig csak a múzeum etnográfusa ismert. Érdemes tehát ellátogatni Zalaegerszegre, ahol a skanzen megtekintése után még extra tárlatot is megtekinthet bárki a zalai megyeszékhely belvárosában. A különleges kiállítás augusztus 27-ig látható.

 

Fotó: A kirakatokban látható tablók egyike

díj, Múzeumok Éjszakája
2018-08-08 07:52
látogató, múzeumtörténet, programajánló
2017-08-15 08:29