EN facebook

Ünnepi programsorozat indul a húszéves a Terror Háza Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-02-16 20:00

Ünnepi programsorozattal emlékeznek a Terror Háza Múzeum húsz évvel ezelőtti megnyitására. A jövő heti programok sorában rendhagyó történelemórák, konferencia és koncert is lesz.

 

"Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a hősök falánál. A Terror Háza azért jött létre, nehogy még egyszer előfordulhasson, amit a náci, fasiszta és a kommunista diktatúrák Magyarországon vagy a világon elkövettek" - hangzott el az intézmény huszadik születésnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000. június 16-án hozta létre.


Schmidt Mária, a február 24-én fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő intézmény főigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt húsz évben több mint hétmillió ember, köztük iskolások, fiatalok, külföldiek látogattak a múzeumba.

A Terror Háza Múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek a Szent István Intézettel közösen. Szabó László főszervező arról számolt be, hogy február 26-án szombaton ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. "Olyan dalok hangzanak el tőlük, amelyek összhangban vannak mindazzal, amit a Terror Háza Múzeum képvisel".

 

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy a 20. születésnapra készült egy imázsfilm, emellett egy rövid sorozatban az intézményhez köthető személyiségek mondják el a Terror Házával kapcsolatos gondolataikat.


A programigazgató felidézte, hogy húsz év alatt nemrég nyílt a 39. időszaki kiállításuk, és több száz konferenciát, kerekasztal-beszélgetés rendeztek az épületben.

 

A Slachta Margit szerzetes nővér, az első női országgyűlési képviselő életét bemutató kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2022. február 9-én.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

Borítókép forrása: MTI/Mohai Balázs

 

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2022-02-06 20:00
emlékezet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, történelem, virtuális
2020-12-12 07:00