EN facebook

30 éve szabadon - a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása

KIÁLLÍTÁS

2022-02-06 20:00

A Terror Háza Múzeum 2019. június 16-án, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 30. évfordulóján nyitotta meg a „30 éve szabadon” elnevezésű utcai tablókiállítását a múzeum előtt, a budapesti Andrássy úton. A tárlat 2019 júniusától vándorkiállításra indult.

 

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig; végigsorolva azokat az eseményeket, amelyek megváltoztatták a kontinens és a világ törtélemét. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

 

A magyarok jelentős része a térség többi nemzetével együtt soha nem fogadta el a kommunizmust. Ezért a rendszer kiépüléséhez és fenntartásához szükség volt a politikai terrorra, megfélemlítésre, a szovjet hadsereg megszállására. Közép- és Kelet-Európában 1945 után egymást követték az antikommunista megmozdulások. A tárlat nemcsak az államosítást, az egyházüldözést, a korabeli nyomorúságos állapotokat mutatja be, hanem feleleveníti a magyarországi, prágai, kelet-berlini ellenállást is. S azt is, hogy a kommunista rendszerek nem maguktól omlottak össze, hanem a szabadságra vágyó emberek milliói döntötték meg.

 

A tablókiállítás bemutatja az első közös sikert: az 1991-es évet, amikor Magyarország és a Visegrádi Négyek, közös érdekeik képviseletére szövetséget kötöttek, és 1999-et, amikor tagjai lettünk a NATO-nak, majd 2004-et, amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz.

 

A kiállítás főkurátora Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a „30 éve szabadon” emlékév kormánybiztosa. Kurátorai Tallai Gábor író, tanár, a Terror Háza Múzeum programigazgatója és Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

 

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező

 

„30 ÉVE SZABADON”

 

című szabadtéri kiállítás 2022. február 7-től Dabason látható.

 

A megnyitó időpontja:

2022. február 7. (hétfő) 14 óra

 

A megnyitó helyszíne:

DABAS, Táncsics Mihály Gimnázium

(2370 , Dabas, Szent István tér 2.)

 

 

Az eseményen köszöntőt mond:

Pálinkásné Balázs Tünde

alpolgármester, Dabas

 

A kiállítást megnyitja:

László Bernadett

történész, Terror Háza Múzeum

 

Közreműködik:

Csépai Eszter

színművésznő

 

 

A kiállítás helyszíne:

DABAS, Szent István tér

(Városháza és a Táncsics Mihály Gimnázium közötti részen)

 

 A megnyitó után ingyenesen megtekinthető a MOSZKVA tér című film.

 

 

A kiállítás megtekinthető 2022. február 6. – 15. között.

kiállítás, látogató, múzeum, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy
2020-03-31 14:00
állományvédelem, arculat, gyász, helytörténet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia
2021-02-19 17:00