EN facebook

Virtuális kiállítás Trianonról a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

VIRTUÁLIS

2020-12-12 07:00

Saját honlapján elérhető virtuális tárlattal emlékezik meg a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum.

 

Trianon 100 virtuális kiállítás öt részből áll. Elsőként az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és Horthy Miklós kormányzóvá választása a téma; a második rész külön foglalkozik a román megszállás időszakával, amely Békéscsaba életében igen meghatározó volt.


Ezután a magyar békedelegáció és a békeszerződés aláírásának körülményeit mutatják be. A legnagyobb hangsúlyt a negyedik fejezet kapja, itt plakátok segítségével ismertetik, mekkora veszteség érte az országot a trianoni békeszerződés aláírása után. A múzeumban őrzött, a történelmi Magyarországról származó képeslapokkal illusztrálják, hogy milyen településeket csatoltak el 1920-ban.

 

Az utolsó rész Trianon hatásával foglalkozik, hiszen a menekültek megjelenése mellett erre az időszakra tehető a revizionizmus kialakulása, vagyis a békeszerződés felülvizsgálatáért küzdők mozgalma. A Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében számos olyan plakátot őriz, amelyek segítségével próbálták egykor felhívni a figyelmet arra, hogy milyen igazságtalanság érte az országot.

 

A múzeum - a járványhelyzet miatt - egy szabadtéri tárlattal már megemlékezett az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződésről, a virtuális tárlaton olyan gyűjteményi darabokat is bemutatnak, amelyekre a szabadtéri kiállításon nem volt lehetőség. A múzeum nem titkolt célja, hogy a tárlat az iskolai tanítás kiegészítő eleme legyen.

 

 

Borítókép forrása: origo.hu

beruházás, látogató
2020-08-31 16:00
emlékezet, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2020-06-02 07:00
kiállítás, látogató, természet, természettudomány
2020-08-16 10:00