Újabb tárlatok, kiállítóhelyek nyíltak meg június 1-jétől Pécsen

ÚJRANYITÁS

Janus Pannonius Múzeum
2021-06-03 07:00

A pécsi Janus Pannonius Múzeum már újra megnyílt állandó kiállításai mellett 2021. június 1-jétől fogadja látogatóit a Néprajzi Kiállítás, a Várostörténeti Múzeum (nyitvatartás: keddtől szombatig 10 és 16 óra között), valamint a Mecseki Bányászati Kiállítás is (nyitvatartás: keddtől szombatig 10 és 18 óra között). A Néprajzi Osztály egy vadonatúj időszaki tárlattal készült erre a pillanatra.

 

Lány és ládája című kiállításon 19. századi menyasszonyi ládákat és azok szimbólumait ismerhetjük meg.

 


A tárlat egyik kiemelkedően szép és patinás látnivalója lesz az osztály ládagyűjteményének egyik legrégebbi, 1827-ből származó darabja.


Mire egy lány eladósorba került, addigra el kellett, hogy készüljön a ládája és benne a kelengyéje. E láda jelképezte a házasság után férje családjánal a személyiségét, önálló helyzetét, mely aztán élete végéig elkísérte. A JPM számos gyönyörű, festett ládát őriz gyűjteményében. Azért volt szükség a díszítésre, festésre, mert a ládákat a lakodalmas menetben közszemlére tették, a kocsi tetején helyezték el. A ládákra sok esetben rákerült az esküvő évszáma, valamint a házasulandó hölgy neve is.

 

Az igazi különlegesség azonban a ládafia. Ezt a kis rekeszt a láda rövidebb belső oldalán helyezték el, és sok esetben külön fedéllel látták el. Ebbe a titkosnak is mondható kis tárolórészbe kerültek azok a kellékek, kiegészítők, amelyek a hölgy ruházatát különlegessé tették.

 

 

A Mecseki Bányászati Kiállításból:

 

kiállítás, muzeológia, néprajz, újranyitás
2021-03-09 20:00
beruházás, gyűjtemény, kiállítás, műhely, tárgy, természet, természettudomány
2021-03-20 14:00
gyarapodás, örökségvédelem, tárgy
2020-11-23 10:30