EN facebook

Új múzeumdefiníció

Az ICOM és a MúzeumCafé beszélgetése

2019-10-18 10:00

A múzeumi gyakorlatok válsága vagy forradalma? Az intézményfogalom törékenysége? A definíció kényszere? Az eltérő múzeumtípusok átjárhatósága? Múzeumi kontakt- vagy konfliktuszónák kialakulása?  A múzeumokkal kapcsolatos társadalmi elvárások megváltozása? Milyen folyamatok zajlanak a múzeumi világot lázba hozó nemzetközi múzeumdefiníciós vita mögött?

 

Az ICOM 2019-es kyotói konferenciájának egyik kiemelt célja új múzeumdefiníció megfogalmazása volt. A jelenleg érvényben lévő, 2007-ben elfogadott meghatározás ma talán már kevésbé tükrözi a múzeumok társadalmi szerepét, társadalmi szerepvállalását. Az új definíció megfogalmazására az ICOM 2016-ban létrehozott egy bizottságot, amely vállalta, hogy kísérletet tesz a globálisan eltérő múzeumi viszonyok megértésére, feltárja azokat a mélyen ható társadalmi változásokat, amelyek hatással vannak/lehetnek a múzeumok társadalmi státuszára. A gondolkodást kinyitották, és az ICOM honlapján (https://icom.museum/en/news/the-museum-definition-the-backbone-of-icom/) a nemzeti bizottságok vagy akár személyek már tavasztól feltöltötték javaslataikat. A definíciós vita egyik kulcskérdése, hogy a bizottság megfelelő mértékben vette-e figyelembe az eddig 268 definíciós javaslatot, vagy teljesen más irányba mozdult. A konferenciára benyújtott tervezet azonban parázs vitát váltott ki, a döntést pedig elnapolták.

 

Milyen szempontok jelentek meg a kyotói felszólalásokban? Milyen ellentétek, ellentmondások nehezítik a változásokat? Mennyire relevánsak ezek a magyar muzeológia szempontjából? A 2019. október 25-én 15 órától a Magyar Nemzeti Múzeumban kezdődő beszélgetésen több nézőpontból tekintünk a legégetőbb kérdésekre és a lehetséges válaszokra.

 

  1. október 25., péntek
    15:00 – 16:30
    Magyar Nemzeti Múzeum

 

A beszélgetés résztvevői:

Varga Benedek főigazgató (Magyar Nemzeti Múzeum)
György Péter egyetemi tanár (ELTE)
Toronyi Zsuzsanna múzeumigazgató (Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

A beszélgetés moderátora: Frazon Zsófia muzeológus (Néprajzi Múzeum)

 

Az esemény ingyenes, a regisztráció kötelező itt

 

https://www.facebook.com/events/569399820465189/

 

Kép: A békesség pavilonja - válogatás a Paksi Képtár gyűjteményéből.  Kurátor: Kokesch Ádám