EN facebook

Új elnököt választott az Országos Közgyűjtemények Szövetsége

TÉMA

2023. december 5-én, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta évzáró elnökségi ülését és közgyűlését a 2005-ben megalakult országos hatókörű, nemzeti közgyűjteményeket átfogó szakmai szervezet. A szövetség Alapszabályának megfelelően évente kerül sor az elnökség tagjai közül az elnök megválasztására. A tisztet dr. Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója tölti be 2024 végéig.

 

Demeter Szilárd, a megválasztott új elnök programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben. A közgyűjtemények, múzeumok, levéltárak, könyvtárak forrásai, tudományos és szakmai értékei az együttes fellépés és a mind szélesebb körű közreadás révén jobban beépülhetnek a köznevelés erőforrásai közé, gyűjteményeik fontos bázisai lehetnek a korszerű és élményt adó tudománynépszerűsítésnek.

 

A szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal. 2024-ben is megrendezi az OKSZ az Országos Múzeumigazgatói konferenciát, valamint közreműködik a közgyűjteményi stratégia létrehozásában, és tevékenysége középpontjába fog kerülni a felkészülés A Magyar Tudomány 2025-ben tervezett 200., jubileumi évére.

 

 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége 2005. január 19-én jött létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amelynek tagjai ma a Magyarországon működő 13 országos múzeum:

 

Magyar Nemzeti Múzeum,

Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria,

Petőfi Irodalmi Múzeum,

Szabadtéri Néprajzi Múzeum,

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum,

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár,

Néprajzi Múzeum,

Iparművészeti Múzeum,

Budapesti Történeti Múzeum,

Magyar Természettudományi Múzeum,

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár,

Hadtörténeti Intézet és Múzeum,

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum,

 

valamint

 

a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, és egy országos szakmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Az intézményi tagok képviselői a mindenkori főigazgatók, igazgatók. A szervezet közgyűlése ötévente választ elnökséget, amelynek tagjai egy-egy évre viselik az elnöki tisztséget.

 

Az alapítók a szövetség (rövidített nevén OKSZ) alapvető céljaiként fogalmazták meg:

  • - a nemzeti kulturális örökség megőrzését szolgáló magyar közgyűjtemények társadalmi elismerésének emelését,
  • - a múzeumi, könyvtári és levéltári tevékenység elősegítését, minőségének és hitelének megőrzését, valamint
  • - a közgyűjteményekben dolgozó szakemberek tevékenységének támogatását.

 

A Szövetség tagjai társadalmi és szakmai tekintélyüket, szakmai ismereteiket felhasználva, az összefogás erejében működnek együtt ezen magyar intézmények fenntartása, fejlesztése és megújítása érdekében.  


Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége tevékenysége fő területeiként a következőket határozta meg:

  • - elősegíti a nemzeti közgyűjtemények feladatainak megvalósítását, ennek érdekében közreműködik a szakmai koncepciók kidolgozásában,
  • - folyamatosan kapcsolatot tart a fenntartókkal, és együttműködik minden olyan szervezettel, amely a magyar közgyűjtemények érdekében tevékenykedik,
  • - védi és képviseli az országos közgyűjteményekben dolgozók szakmai érdekeit, támogatja a dolgozók szakmai, erkölcsi és anyagi elismerését,
  • - kapcsolatot létesít bel- és külföldi szakmai intézményekkel, szervezetekkel és társaságokkal, részt vesz a szakmai tapasztalatcserék és tudományos rendezvények szervezésében,
  • - támogatja a szakminisztériumot a nemzeti örökség megóvásában és annak közkinccsé tételében.

 

A szervezet honlapja

 

 

Borítókép forrása: Szajki Bálint / 24.hu

gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató, #muzeumokajovoert, természet, természettudomány
2023-11-24 07:00