EN facebook

Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma - Madách200 kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-11-24 07:00

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma címmel nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki tárlata, amelynek központi tematikája a klímaváltozás.

 

kiállítás Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszál.Az utolsó színben a bolygó szinte élhetetlenné válik és az emberi civilizáció radikális változásokon megy keresztül. Madách Imre által elképzelt jövőkép több olyan problémát és kérdést is tematizál, amelyek napjainkban is megjelennek a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban.

 

A tárlat gerincét Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus Az ember tragédiája egyes színeit megjelenítő rézkarcai alkotják, illetve további három kortárs képzőművész: Kapoli Márton, Kósa János és MiloradKrstić munkái is láthatók.

 

A tragédia egyes színeinek vizuális megidézése mellett különféle tudományágak kutatóit kérdeztük meg arról, hogy ezekre a Madách által felvetett, de a mai viszonyokra adaptált problémákra milyen válaszok adhatók. Abban bízunk, hogy a különböző tudományterületek képviselőit megszólaltatva rámutathatunk olyan szempontokra is, amelyek segítenek az éghajlatváltozás válságát összetettebben, érzékenyebben, illetve (ön)kritikusabban szemlélni, miközben Az ember tragédiáját egy izgalmas perspektívából olvashatjuk újra.

A kiállítás 2025. január 12-ig várja látogatóit.

 

Az interjúk résztvevője volt Gelencsér András légkörkutató, Horváth Balázs biológus, Kőváry Zoltán pszichológus, Nagy Balázs geográfus, Schneider Ákos designkultúra-kutató, Takács-Sánta András humánökológus, Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus és Ürge-Vorsatz Diana fizikus.


Interjúk a kutatókkal

 

 

A tárlat kurátora Sidó Anna, a PIM muzeológusa, a látványt Kemény Gyula, a grafikai munkákat Bogdándy Gábor tervezte.

kiállítás, programajánló
2023-11-22 16:00
emlékezet, gyűjtemény, irodalom, képzőművészet, kiállítás, látogató
2023-10-19 07:00
emlékezet, gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató, téma
2023-02-16 18:00