EN facebook

Megújult az Országos Közgyűjtemények Szövetségének honlapja

WEB

2023-08-22 07:00

Modern külsővel, megújult felülettel köszönti olvasóit az Országos Közgyűjtemények Szövetségének honlapja. A Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az új OKSZ honlap interaktív, felhasználóbarát felületen keresztül ad hírt a 2023 során megvalósult Petőfi örökséget középpontba állító rendezvényekről, egyedi, közösségformáló és tudományos eredményekről.

 

A honlapra ellátogatva először az Aktuális hírek rovatot látja az olvasó, amely a Petőfi bicentenárium évében elsősorban a Petőfi 200-as projektekről ad tájékoztatást. Jelenleg is zajló közösségi programok, nyári fesztiválok Petőfi-témájú rendezvényei, nemzetközi projektek és kiállítások részletes ajánlóját találja itt a látogató.

 

Lehetőség van tematika szerint is rákeresni az aktualitásokra az Esemény, Hírek és Kiemelt alfülek segítségével. A Hírek rovatban olyan nemzetközileg is fontos mérföldkövekről találunk írásokat, mint a Fülöp-szigeteken publikált Petőfi-kötet vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum új állandó kiállítása.

 

 

Az Események rovatban éppen aktuális közösségi programokról, kreatív pályázatokról értesülhetnek az olvasók. Itt többek között olyan programok ajánlói is megjelennek, amikre aktuálisan várják a részvevők jelentkezését a szervezők, mint például a Csíkszeredában augusztus elején megrendezésre került PetőfiStreet Art Fesztivál. Erre a programra lehetőség volt csapatban és egyéniben is jelentkezni egy egyedi műalkotás elkészítésére a város Petőfi utcájában.

 

A Kiemelt rovatban olvashatók azok a szakmai tartalmú írások, interjú sorozatok, amelyekben múzeumi szakemberek, kutatók, kurátorok, mint például Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese kifejtik véleményüket a Petőfi 200 Emlékévről, és annak szerepéről, hatásáról a hazai kulturális életben.

 

Ugyanebben a sorozatban készült egy interjú Vigh Annamáriával, a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettesével, aki többek között bemutatja a Petőfi 200-as nyertes koncepció alapján megvalósult, egri Érzelmek hullámhosszán című magyar reformkori festészetet középpontba helyező képzőművészeti tárlatot. Ezen kívül a főigazgató-helyettes asszony a Magyar Nemzeti Galéria vadonatúj Petőfi-látogatói útvonaláról is mesél az érdeklődőknek.

 

Lejjebb görgetve a honlapon elérkezünk egy Petőfi 200-as címhez, amely alatt a közösségi eseményekről készült videók segítségével tudhatunk meg többet az országszerte megvalósuló programokról. Megismerhetjük a Petőfi-busz nagykőrösi útjának történetét, illetve az Együttható! Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia videós beszámolóját is láthatjuk.

 

A közelgő eseményekről a videógaléria alatt az Eseménynaptárban is találunk információkat, így egy kattintással napokra lebontva értesülhetünk a hónap történéseiről.

 

 

A honlapon ezen kívül a jobb felső sarokban található ikonokra kattintva átnavigálhatunk a 200 év Petőfivel nevet viselő FacebookTwitter és YouTube csatornákra is. A Facebook oldal a frissen megjelent írásoknak és az aktuális eseményeknek biztosít felületet, míg a Twitter oldal az oldalon megjelent fordításokat és Petőfi-témájú tartalmakat közöl angol nyelven. A YouTube csatornán pedig a Petőfi 200-as események kisfilmjei láthatóak.

 

A honlap fő menüjében a régi oldalról ismerős kategóriák mellett külön aloldalon olvasható a Petőfi 200 Emlékév bemutatása, a közösségi média ikonok bal oldalán pedig az Online exhibit fülre kattintva már két kiállítást is élvezhetnek a látogatók otthoni kényelemből. A sorozat hamarosan folytatódik.

 

Az OKSZ honlapja teljesen új arculatot kapott, felhasználóbarát felülete pedig az oldal híreinek olvasását és az online kiállítások látogatását is különlegessé teszi olvasói számára.