EN facebook

Türelemüveg a Göcseji Múzeum áprilisi műtárgya

TÁRGY

2022-04-05 18:00

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai minden hónapban kiválasztanak egy műtárgyat a gyűjteményükből, amit bemutatnak a közönségnek. Teszik ezt szakmai írásokkal az internetes felületeken és élőben is a megyeszékhelyi városháza üvegvitrin kiállításán, ahol bárki megtekintheti személyesen is a kitüntetett tárgyat.

 

Áprilisban a hónap műtárgya egy türelemüveg – más néven bányászpalack, türelempalack vagy türelemmunka –, ami szűknyakú üvegben elhelyezett faragott ábrázolást jelent. Az ember eleinte varázslatnak hiszi a fizikai képtelenséget, hogyan kerül a szűk nyakon keresztül egy háromdimenziós térbeli ábrázolás az üvegpalackba. Pedig nagy türelemmel és némi kézügyességgel kivitelezhető ez a látvány.


Az első darabokat a 16. században Nyugat-Európában készítették, ahonnan kedvelt kandalló- és sublótdíszként terjedtek tovább a kontinensen. A türelemüvegek legismertebb és Nyugat-Európában legnépszerűbb formáját az öblös, fekvő üvegben elhelyezett hajómodellek jelentették. Magyarországon a legnépszerűbb formák egyike volt a bányászjelenetek ábrázolása, amely az üvegben három-négy szintre tagolva mutatta be a bányamunka jellegzetes mozzanatait, ezekből szép példányokat őriz Zalaegerszegen a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. De gyakoriak a vallási jeleneteket – kálváriát, vagyis Krisztus kínszenvedését; valamint oltárt – ábrázoló türelemüvegek, sőt, még esküvői jelenetet megörökítő üveg is van a közgyűjtemény birtokában, mindezekből néhányat rejt a Göcseji Múzeum néprajzi gyűjteménye.

 


A türelemüvegek belsejében található jelenet összeállításának két módja volt. Az egyik eset az volt, amikor a szerkezetet előre megépítették úgy, hogy összecsukható legyen, majd az üvegbe csúsztatva fonal segítségével szétnyitották. Másik mód az volt, amikor az apró elemeket az üveg belsejében összeállították. Ehhez finom csipeszt, fogót, elvékonyított végű drótkampót használtak, az apró alkatrészeket pedig parányi ékekkel vagy ragasztóval, enyvvel rögzítették egymáshoz. Az üveget gyakran ékelt aljú dugóval zárták le, hogy később ne lehessen felnyitni.

 


A Göcseji Múzeum gyűjteményében található türelemüvegek közül két, a 19. században készült darabot is körbeforgathatnak és részleteiben megvizsgálhatnak az alábbi felületeken:

 

https://gallery.hungaricana.hu/hu/GocsejiPhoto/5938/?list=eyJxdWVyeSI6ICJ0XHUwMGZjcmVsZW1cdTAwZmN2ZWcifQ&img=0


https://gallery.hungaricana.hu/hu/GocsejiPhoto/5939/?list=&img=0

képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, régészet, történelem, virtuális
2021-01-30 07:00
emlékezet, gyűjtemény, tárgy, történelem
2021-06-06 16:00
emlékezet, gyűjtemény, muzeológia, tárgy
2022-03-01 20:00