EN facebook

Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 - a Göcseji Múzeum virtuális tárlata

VIRTUÁLIS

2021-01-30 07:00

A magyar kultúra napján nyílt meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeum virtuális kiállítása azokból a műtárgyakból, amelyeket a tavalyi évben vásároltunk, ajándékba kaptunk vagy régészeti kutatómunka eredményének köszönhetően a birtokunkba került. A kiállításon 14 különleges tárgyat mutatunk be, amelyek valami okból érdekesek. Ez lehet a műtárgy története, az előkerülésének módja, esetleg az egyedisége.

 

A gyűjtemények kezelése és gyarapítása mindig is a muzeológusok fontos feladata közé tartozott, s a most bemutatott műtárgyak is a múzeumi munka sokszínűségét illusztrálják. A virtuális kiállítás a Göcseji Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös munkája.Az alkotások a képzőművészeti gyűjteményből (Pataky Andor fajansz szobra, id. Frimmel Gyula festménye), a régészeti gyűjteményből (Zalaegerszegi Vénusz, késő vaskori dobókocka, szerzetesi birétum), a történeti gyűjteményből (kitüntetés, fotográfiák, jelvény, írógép) és a néprajzi gyűjteményből (mintakendő, kisszekér, falióra, miseruha) származnak. A kiállításon bemutatott tárgyakat a közönség korábban még nem láthatta.

 

Olykor hihetetlen szerencse kell, hogy egy értékes műtárgy ne az enyészeté legyen, hanem megtalálja méltó helyét akár egy otthonban, akár egy múzeumban. Ilyen kalandos története volt id. Frimmel Gyula festőművész alkotásának, amelyet korábbi tulajdonosa értéktelennek tartott, s egy szerencsés megtaláló, aki a hulladék között lelt rá az alkotásra, megmentette, s ajánlotta fel a múzeumnak megvételre. A jellegzetes zalai szőlősgazda figuráját ábrázoló olajfestményt a posztnagybányai törekvések jellemzik.

 

 

Az ingagátlásos, súlymeghajtású mechanikus falióra a 19. és 20. századi göcseji parasztszobák jellegzetes berendezési tárgyai voltak. A négyszögletes számlapú, festett virágornamentikájú óra utolsó tulajdonosa életének részévé vált. Igen nagy becsben tartotta, évtizedeken keresztül minden este akkutátusan felhúzta, és csak az egész házat betöltő ketyegésére tudott elaludni. Habár az óra többször elromlott, mindig akadt olyan órásmester, aki értett az ilyen típusú órák javításához. Az óra hátlapján lévő feljegyzések erről a tényről tanúskodnak.

 

 

A kiállítás végén a falumúzeum egyik ikonikus épületének, a Hencz-malom felújításának a történetétismerhetik meg a látogatók, s néhány perces kisfilm erejéig a jószívű molnár hétköznapjába is bepillanthat a közönség.

 

A Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 című kiállítást erre a linkre kattintva tekinthetik meg:

 

 

https://museumapgallery.hu/index.php/kiallitasok/item/159-gyujtemenyeink-gyoengyszemei-2020

 


Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!

gyűjtemény, iparművészet, képzőművészet, kortárs, múzeumandragógia, néprajz, régészet, restaurátor
2020-12-28 07:00
#muzeumokajovoert, műhely, néprajz, örökségvédelem, természet
2020-12-30 07:00
állományvédelem, fénykép, #muzeumozzaszobadbol, műhely, tanulás, virtuális
2020-11-30 07:00