EN facebook

Törékeny égbolt – Király Gábor alkotói világába kalauzol a Kortárs Szolnok negyedik kötete

KÖTET

2024-09-24 16:00

A Damjanich János Múzeumban 2024. szeptember 5-én mutatták be a nagyközönségnek a Kortárs Szolnok kiadványsorozat 4. kötetét, amely Király Gábor, a kecskeméti születésű, és ma is szülővárosában dolgozó festőművész közel két évtizedes alkotói pályáját ismerteti.

 

A kiadványról Képiró Ágnes művészettörténész, a katalógus szerkesztője beszélt, majd Fehér Dávid művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója és a katalógus tanulmányának szerzője – aki lábtörés miatt nem tudott személyesen jelen lenni az eseményen – online formában vezetett Király Gábor festőművésszel beszélgetést a kötetbemutató napján.

 

 

„A Damjanich János Múzeum feladata nemcsak a hajdani »kortárs«, ma már történetinek számító művek kiállítása, az alkotói életművek feldolgozása, de éppúgy feladatunk a mai művészek bemutatása, legyenek azok helyiek, a Szolnoki Művésztelep tagjai, vagy olyan országos jelentőségű alkotók, akik más településen élnek és dolgoznak.” – olvashatjuk a katalógus előszavában.

 

 

A most bemutatott kiadvány és a hozzá kapcsolódó kiállítás is hűen tükrözi ezt a küldetést, kiemelve Király Gábor művészi jelentőségét és alkotói erejét. Ahogy Szebenyi Nándor, a Damjanich János Múzeum Művészettörténeti Osztály osztályvezető-muzeológusa írja bevezető gondolataiban: „Nem kevesebbre vállalkoztunk e kötet megjelentetésével, minthogy az olvasót egy olyan különleges, a hétköznapit soha nem hétköznapi módon láttató, koherens alkotói világba kalauzoljuk el, amelyet Király Gábor festőművész teremtett, teremt meg sajátos látásmódjával és művészi hozzáállásával.”

 

A teljes szövegezésében magyar-angol nyelvű kötetben Fehér Dávid művészettörténész elemzi a festőművész alkotásait, részletesen feltárva a művek stílusbeli sajátosságait, tematikus vonásait és történelmi kontextusát, miközben rámutat a művész egyedi kifejezésmódjára. Ezt egészíti ki Képiró Ágnes művészettörténész, a katalógus szerkesztője által készített interjú, amelyben a művésszel folytatott mélyreható beszélgetés olvasható.

 

 

A kiadványbemutatót megelőzően azonos címmel rendezett kiállítás nyílt a múzeum Időszaki kiállítások termében és Folyosó Galériáján, amely 2024. október 13-ig látogatható. A kiállítás és a Damjanich János Múzeumban megvásárolható kötet egyaránt inspirációt kínál mind a szakmabelieknek, mind pedig a művészetek iránt érdeklődő nagyközönségnek.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2024-08-14 20:00
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, műhely, programajánló, téma
2024-09-04 07:00