EN facebook

TÖRÉKENY ÉGBOLT – Király Gábor festőművész egyéni kiállítása a Damjanich János Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2024-08-14 20:00

Különleges tárlatnak ad helyet a Damjanich János Múzeum Időszaki kiállítások terme és Folyosó Galériája. A 2024. augusztus 8-án megnyílt kiállítás a Törékeny égbolt címet kapta.

 

– Király Gábor festőművész alkotásainak középpontjában az esendő emberek és sajátos bestiáriumának állatalakjai állnak, a realitás és az irrealitás határain mozgó már-már abszurd ösztönlények, akiknek környezetét jellemzően hétköznapi életünk ismerős helyszínei adják – osztotta meg gondolatait a kiállítás kurátora, Képiró Ágnes.

 

Az alkotó Kecskeméten született, ma is ott él, a hazai kortárs művészeti szcéna kiemelkedő képzőművésze. 2006-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, azóta folyamatosan jelen van a hazai képzőművészeti kiállításokon. Közel húszéves eddigi pályája során számos díjat nyert, többek között 2005-ben Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat, később a Szegedi Táblaképfestészeti Biennálé és a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjait és a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíját (2020–2023).

 

Részlet a kiállítási enteriőrből. Fotó: Székács Szidónia / Damjanich János Múzeum

 

– A több rangos díjjal kitüntetett művész festményeit végig nézve egy különleges, egyedi világba csöppenhetünk – hangzott el Szebenyi Nándor, a Damjanich János Múzeum Művészettörténeti Osztály vezetőjének megnyitóbeszédében.

 

– Mind az alakok, mind az őket körülvevő tér torzítása, mely annyira jellemző Király Gábor művészetére, egyfajta ironikus, komikus elemekkel oldott különös, egyesek számára esetleg félelmetes, de mégis koherens világot teremt. Ez a világ pedig csupa élet, az itt bemutatott több mint 50 alkotás mindegyikén, kivétel nélkül emberek, állatok szerepelnek – hallhattuk az osztályvezető gondolatait.

 

Részlet a kiállítási enteriőrből. Fotó: Simon Ferenc / Damjanich János Múzeum

 

Király Gábor: Férfi egzotikus gyümölccsel (2022)

akril, vászon, 68 × 62 cm

Hajdú Zoltán gyűjteménye. Fotó a művész jóvoltából.

 

Az október 13-ig látogatható kiállítás a pályakezdő évektől a napjainkig terjedő időszakban keletkezett festményekből mutat be válogatást, de betekintést nyerhetnek a látogatók az alkotó szobrászi tevékenységébe is. Ahogy Képiró Ágnes kurátori szövegében olvasható, „a Törékeny égbolt című tárlat reprezentatív válogatásának nem célja a kronológiai rendezőelv, sokkal inkább rámutat a stílus és a motívumok koherenciájára, valamint az alkalmazott technikák, hordozók és a kifejezésmód sokszínűségére.”

 

– Az ember nyitott, fürkésző szemmel jár. Sok olyan történést megfigyelhet élete során, ami később akár egy festmény létrejöttét, alakulását is befolyásolhatja – mondta Király Gábor festőművész a múzeumunknak adott interjú során.

Az alkotói folyamat során jelen van a kreatív újrahasznosítás, ahol a művész régi tárgyak, felületek történetét és egyedi karakterét használja fel munkáiban.

 

– Szeretem, ha egy tárgynak van már valami előélete, ez nagyon izgalmas tud lenni. Ezért szoktam régi deszkákat, festett vagy natúr vásznakat keresni, gyűjteni, illetve vásárolni. Olyan anyagokat keresek, amikre ha nem is rögtön, de sokat nézegetve később jólesően lehet elkezdeni festeni – árulta el a művész.

 

Király Gábor: A nagy disznóvágás (2020)

akvarell, akril, vászon, 60 × 40 cm, 64 × 98 cm, 60 × 40 cm

Völgyi-Skonda Gyűjtemény. Fotó a művész jóvoltából.

 

A kiállításhoz kapcsolódóan megjelenik a Kortárs Szolnok kiadványsorozat 4. kötete, mely Király Gábor eddigi pályafutását összegzi. A Törékeny égbolt című katalógust 2024. szeptember 5-én Képiró Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora és a katalógus szerkesztője mutatja be a nagyközönségnek, majd Király Gábor festőművésszel Fehér Dávid művészettörténész, a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet igazgatója, a katalógus tanulmányának szerzője beszélget.

 

TÖRÉKENY ÉGBOLT | Király Gábor katalógusának bemutatója és beszélgetés az alkotóval

2024. szeptember 5. (csütörtök) 16:00 - Damjanich János Múzeum, Időszaki kiállítások terme

gyűjtemény, képzőművészet, kiadvány, könyvbemutató, látogató, műhely, programajánló
2024-06-06 20:00
interjú, képzőművészet, kortárs, látogató
2021-06-10 07:00