EN facebook

Élők háza – holtak hazája. Tízezer év települései és temetkezései a Tisza mentén - Állandó kiállítás a Damjanich János Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-01-29 07:00

A most megnyílt tárlat a Damjanich János Múzeum fennállása óta a negyedik állandó régészeti kiállítás. Az első 1964-ben, a második 1982-ben, a harmadik 1996-ban nyílt meg. Az új kiállítás megvalósítására 2017-ben indult a munka. Pályázati és saját forrásból valósult meg a kiállítás, az EMMI Kubinyi Ágoston programjának keretében.


A kiállítás maga látványában bizonyul modernnek. Példaként említeném, hogy a korábbival ellentétben a külső fényeket teljesen kizártuk, csak az installációkba rejtett világítással operálunk, úgy hogy a sötét falakból a dekorációs elemek nagyon hatásosan emelkednek ki. Valamint az egyedi üveg tárlórendszer is izgalmassá teszi a látványt. A termek elrendezését is megváltoztattuk, néhány fal elbontásra került. Áthelyeztük a bejáratot is. Így a múzeumnak lehetősége nyílt egy fogadó tér kialakítására, mivel a korábbi látogatói térből sikerült egy helyiséget leválasztani. Ez hiánypótló volt a múzeum számára. Itt kerül ugyanis kialakításra a múzeumi pénztár, üzlet és ruhatár.

 

 


A kiállítás két termében részletesen, didaktikusan mutatjuk be Jász-Nagykun-Szolnok megye régészeti kutatásának eredményeit, rendszerezetten, korról-korra vezetve a látogatót az elmúlt 10.000 évet reprezentáló leletek között.


A bemutatott régészeti leletanyag között a szakma és a nagyközönség számára már ismert, számos nemzetközi hírnévnek is örvendő ikonikus tárgy látható, de igyekeztünk az elmúlt időszakban feltárt leleteket is bemutatni.

 


Hogy ez a hagyományos didaktikus módszer ne váljon unalmassá, apró ötletekkel, rajzos rekonstrukciókkal, fotó montázs fallal (ásatási életképek) kívánjuk feldobni a látogató kalandozását az időben, valamint azzal a három, részleges épület-rekonstrukcióval, melyek megszakítják a folyamatos, egybefüggő tárlórendszert.

 

 

 

A kiállítás megtekintése jól támogatja az iskolai tananyagot, az iskolások, de az érdeklődő felnőttek is képet kaphatnak a különböző korszakokról. Aki pedig mélyebben érdeklődik a régészet iránt, az elmerülhet a felkínált informatikai anyagban, vagy megtekintheti a monitoron vetített filmeket, előadásokat, a Szolnok Televízió számára készített régészeti tárgyú műsorokat.

 

 

 

képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2021-11-27 07:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia
2022-01-12 07:00