EN facebook

Sztereó - tárlatvezetés két (vagy több) hangra a Kassák Múzeum Hangszínek kiállításán

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-02-21 18:00

A hang fizikája? A számok dallama? Hogyan „látja”, olvassa” a zenét egy fizikus vagy egy matematikus? A különös szókapcsolatok új nézőpontokat kínálnak nekünk, laikusoknak is. A Kassák Múzeum programsorozatának vendégelőadói látványos és rendkívül szórakoztató előadásokkal készülnek: lángok, fények, lézersugarak, prímszámok és avantgárd kották – dimenziók és improvizációk a kiállítótérben.

 

A Kassák Múzeum Hangszínek - Új zene a történeti avantgárdban című kiállításához kapcsolódó SZTEREÓ – tárlatvezetés két (vagy több) hangra sorozaton ezúttal a természettudományok kerülnek a fókuszba.

 

A ZENE MÉRNÖKI SZEMMEL – A HANG FIZIKÁJA
2023. február 23., csütörtök 18:00 – 20:00

 

LÁNGORGONA, LÉZERHÁRFA, THEREMIN és társaik - Palotás Árpád Bence professzor és munkatársa azokat a hangtan oktatására és illusztrálására épített eszközeit mutatja be, melyek a hanghullámokat láthatóvá teszik vagy éppen a fények megszakításával szólaltatják meg.

 

A látványos show keretében közelebbről is megismerkedünk a hang terjedését láthatóvá tévő lángorgonával, más néven Rubens-csővel, meglepő akusztikus állóhullámokat hozunk létre a Rijke-csővel. A bemutatón kipróbálható egy robotizált lézerhárfa, valamint az érintés nélkül, pusztán kézmozdulatokkal megszólaltatható, éteri hangú theremin is!

 

 

MATEMORFÓZIS – A SZÁMOK DALLAMA

2023. március 10., csütörtök 18:00 – 20:00

 

Állítólag a zene is csak matematika. Csak nagyon elbújt benne. De hová? Felkutatására indít expedíciót ezen az estén a Hangszínek - Új zene a történeti avantgárdban című kiállításban a MateMorfózis & A Gecó és A Fa. Prímszámok és avantgárd kották – dimenziók és improvizációk a kiállítótérben.

 

Pintér (Gecó) Gergő matematikus, minden szinten űzi és tanítja a matematikát, a MateMorfózis előadássorozat keretében szórakoztató fesztiválműfajt formált a „felsőbb” matematikából. Kertész (Fa) Endre csellóművész pedig minden zenei műfajra nyitott, tér és időkorlátok nélkül.

 

 

Belépőjegy árak: 1500 Ft


Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

emlékezet, fénykép, irodalom, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-14 14:00
Az év múzeuma, irodalom, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, Pulszky Társaság
2021-06-09 17:00
kiállítás, Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy
2020-10-29 17:00