EN facebook

Új Nő - Lépcsőszeminárium a Kassák Múzeumban

2020-10-29 17:00

November 5-én elérkezünk az utolsó lépcsőre! A Lépcsőszeminárium, egy 5+1 részes beszélgetés-sorozat, amely a múzeumok és felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjaira fókuszál. A változás lépcsőfokait ezúttal öt kulturális intézmény –  a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum – járják be. A szervezésben résztvevő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ aktuális kutatásához kapcsolódva a programsorozat egy szakmai nappal is kiegészül. A Lépcsőszeminárium része a Múzeumok Őszi Fesztiváljának.

 

A harmadik lépcső | November 5.

 

November 5-én a  Kassák Múzeum Új nő  című alkalmára várják az egyetemi hallgatókat, a felsőoktatás szakértőit és a múzeumi munkatársakat, hogy közösen gondolkodjanak változó társadalmi szerepekről, a női identitás huszadik századi átalakulásáról, a fotóban rejlő lázadás lehetőségéről.

 

Az eseményen korlátozott létszámban vehetnek részt az érdeklődők. Az előzetes regisztrációt a lepcsoszeminarium@gmail.com címre várják a szervezők.

 

Beszélgetőpartnerek: Gács Anna, egyetemi oktató, Csatlós Judit, muzeológus, a kiállítás egyik kurátora, Barna Orsolya, múzeumpedagógus és Rálik Alexandra, az IrodalomSzemlélet csoport képviseletében.

 

A Lépcsőszeminárium alkalmával egyetlen mű kapcsán közösen nézzük meg, milyen módon közvetíti a fénykép a nők változó szereplehetőségeit, vágyait, és a feléjük irányuló társadalmi elvárásokat a Horthy-korszak Budapestjén, és a Weimari Köztársaság utolsó éveinek Berlinjében.

 

 

Fotó: Besnyő Éva: Önarckép, Berlin, 1931. © Maria Austria Intézet

 

A Kassák Múzeum időszaki kiállítása Besnyő Éva pályáján és művein keresztül mutatja be, hogy a fotográfusi pálya miként biztosíthatta a nők számára az anyagi és művészi szabadságot, egy választott életforma megélését a 20. században.  A 19. század végétől jelent meg a társadalmi pozícióját önmaga meghatározni kívánó "új nő", majd az 1920-30-as években a "modern lány", aki  életmódjában és megjelenésében is eltért környezetétől.

 

November 26. | Szakmai nap

 

Az öt alkalmas Lépcsőszemináriumot egy szakmai beszélgetéssel zárjuk november 26-án. Erre a webináriumra érdemes mindazoknak jelentkeznie, akik elmentek valamelyik eseményre, s szívesen megosztanák tapasztalataikat, esetleg szeretnének ők is Lépcsőszemináriumot tartani, vagy érdekli őket a múzeumok és felsőoktatás közötti kapcsolódás.

képzőművészet, Lépcsőszeminárium, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, történelem
2020-09-18 16:00
kiállítás, Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy
2020-09-29 10:00
Lépcsőszeminárium
2020-10-14 19:00