EN facebook

„Szokott ösvényen szokatlanul” – Új állandó Kazinczy-kiállítás A Magyar Nyelv Múzeumában és megkezdi munkáját a Digitális Kazinczy Műhely

KIÁLLÍTÁS

2021-06-21 14:00

„Szokott ösvényen szokatlanul” címmel új állandó Kazinczy-kiállítás A Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon és a magyar nyelv védelmének érdekében megkezdi munkáját a Digitális Kazinczy Műhely a Digitális Jólét Program, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaj-Hegyalja Egyetem összefogásában.

 

A tárlat Kazinczy Ferenc (1759–1831) egykori birtokán állít emléket a széphalmi mesternek: megrajzolja emberi és alkotói portréját, bemutatja életútjának legfontosabb állomásait.


Kazinczy kora egyik legsokoldalúbb személyisége volt, írói-költői és irodalomszervezői tevékenysége mellett hivatali és közéleti szerepvállalása is jelentős. Szívóssága, lankadatlan fegyelme, kitartása, valamint széles körű érdeklődése és a művészetek iránti érzékenysége vezette több mint hét évtizeden át, Érsemjéntől Széphalomig tartó útján. A sorscsapások, nehézségek nem kímélték, ő azonban magát meg nem adó makacssággal mindig megtalálta helyét és feladatát, az alkotás lehetőségét. Minden életszakaszában a folyamatos szellemi gyarapodás és a közösségteremtés vágya ösztönözte. Szüntelenül önmaga és mások művelésén fáradozó, állandó lobogásban élő ember volt. Alkotó, aki a börtönben, ha arra kényszerült, rozsdával és vérével is írt. Családfő, aki nyolc gyermeket nevelt feleségével széphalmi birtokán. Mindeközben rendületlenül küldte leveleit szerte az országba: nyelvről és irodalomról, esztétikai kérdésekről és magánéleti témákról írt barátainak és alkotótársainak. Íróként a szokatlan eleganciáját állította szembe a tompa szokással, és ízlésújító munkájával segítette a magyar nyelv ügyét. Műveltségére, bátorságára és harcosságára szükség volt ahhoz, hogy a nyelvi és irodalmi megújulás megvalósulhasson, s hogy annak nyomán az utána következők ‒ Vörösmarty Mihály, Arany János és Petőfi Sándor ‒ világirodalmi rangra emelhessék költészetünket. Életének meghatározó eszméje volt a Szép, mely meggyőződése szerint a Jóhoz és Igazhoz vezet el, ez magyarázza a „fentebb stíl” igényét, és ez volt az irodalmi nyelv gazdagításának, szépítésének igazi célja.

 


Kurátor: Nyiri Péter
Látványterv: Kemény Gyula
Arculat, tipográfia: Szmolka Zoltán

 

 

A Digitális Kazinczy Műhely tevékenységi köre igen sokrétű, a közgyűjteményektől az applikációfejlesztéseken át az emberi erőforrásokig terjed - foglalta össze Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Elmondta, hogy a munkához két programmal szeretnének csatlakozni, a Digitális Comenius Programmal, emellett nemcsak anyagi és egyéb eszközökkel támogatják a Digitális Kazinczy Műhelyt, hanem a Mesterséges Intelligencia Koalíció támogatásával a nyelvművelést is bevonják.


Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tömegkommunikáció és az óriási információáradat mindennapi életünk részévé vált, de az anyagok nagy része nem magyar nyelvű. Hozzátette, hogy a magyar nyelv veszélyben van, egyre kevesebb magyar szó van használatban, de az a cél, hogy a mesterséges intelligencia eszközeivel gazdagítsák a magyar nyelvet, többek között figyelemfelhívó tartalmak létrehozásával, érdemi kutatások eredményeivel.


Aki nem tud angolul, az az informatikában nem boldogul - mutatott rá Jobbágy László, hozzátéve: sok olyan technológiával, digitalizációval kapcsolatos témakör van, ahol a szaknyelv az angol, ezért nagyon kell igyekezni, ha azt szeretnénk, hogy a magyar nyelv mindenre területre kiterjedő nyelvként tudjon működni.

 

A Magyar Nyelv Múzeumában a mai napon nyílt új állandó Kazinczy-kiállítás kapcsán Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a múzeumot és a kertet a magyar nyelv zarándokhelyévé szeretnék fejleszteni.


Hauser Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakmai előkészítő bizottságának elnöke arról szólt, hogy az egyetem kifejezetten készül arra a térségfejlesztő küldetésre, amelybe integrálni szeretné az "intellektuális erőtereket" is. A Digitális Jólét Program pedig nem csupán erőtér, hanem katalizátor is, olyan teljesítményeket, lehetőségeket indít el, amely az egyetem számára gyümölcsöző jövőképet vázol fel - fűzte hozzá.


Anyanyelvünk megőrzése és fejlesztése úgy biztosítható, ha elkészülnek azok a nyelvtechnológiai megoldások, amelyek a mesterségesintelligencia-alapú rendszerek működéséhez szükségesek - közölte Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. A Mesterséges Intelligencia Koalíció egyik kiemelt célja a magyar nyelvet felkészíteni az MI korszakra, ami egy nemzeti összefogást igénylő feladat.

 


A Magyar Nyelv Múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként hazánk egyetlen anyanyelvi múzeuma, mely a magyar nyelv történeti útját, a nyelvtudomány eredményeit, a nyelvek és nyelvváltozatok egymásra hatását bemutatva közvetíti az anyanyelvi kultúrát.


A múzeum Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008. április 23-án nyílt meg. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata Dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.

emlékezet, irodalom, téma
2018-01-12 08:56
irodalom, kiállítás, látogató
2018-03-14 18:00