EN facebook

Szent György napi konferencia és vigasságok az Óbudai Múzeummal – 2024. április 26-27.

FELHÍVÁS

2024-04-19 07:00

Az Óbudai Múzeum – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával – hagyományteremtő szándékkal rendezi meg ez évben először a Szent György napi Vigasságokat. A két napos rendezvény – konferencia, jelmezes menet, lovagi játékok, régizenei koncertek és tárlatvezetés – koncepciójának alapja, hogy a középkori Óbuda jelentőségét, mint egykori királyi, majd királynéi központot, annak a korabeli Európával lépést tartó, kiemelkedő építészetét, művészetét, udvari életét jobban megismertesse a kerület lakosaival és az idelátogató közönséggel.

 

Az Óbudai Múzeum, mint helytörténeti múzeum számára mindig is fontos volt e történelmi korszak bemutatása. Már az „Óbuda – Egy város három arca” című helytörténeti állandó kiállítás részeként is megismerkedhetnek a látogatók Óbuda középkori szerepével.

 

Benyóné Dr. Mojzsis Dóra régész, muzeológus a középkor szakértője és lelkes népszerűsítője. Vezetett sétái, tárlatvezetései, előadásai által, valamint a középkori Óbudához kapcsolódóan kölcsönzött műtárgyak bemutatásával igyekszik minél jobban megismertetni a látogatókkal ezt a mára már kissé „elfeledett” időszakot. Sajnos, itt a kerületben mindössze a ferences templom kisebb és a klarissza templom és kolostor impozánsan nagy méretű maradványai, valamint az egyetlen fennmaradt középkori eredetű lakóház emlékeztetnek Óbuda középkori életére. Ezért a 2017-ben nyílt „Templomok a talpunk alatt” című kiállításban Óbuda föld alatt rejtőzködő középkori romjai is előkerülnek.

 

A program keretében a résztvevők megismerhetik Nagy Lajos király és édesanyja, Piast Erzsébet királyné korának udvari életét, építészetét, művészetét, zenéjét, táncait, divatját és egyúttal a középkori Óbudát is.

 

 

Április 26-án, pénteken 10 órától a Goldberger Textilipari Gyűjteményben rendezett, KÖZÉPKORI UDVARI ÉLET ÉS MŰVÉSZET PIAST ERZSÉBET KORÁBAN című konferencia keretében a téma szakértőitől hallhatunk előadásokat a korszakról, és a korabeli zenéből is kaphatunk ízelítőt. A konferencia ingyenes, de a helyszín befogadó képessége miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.

 

Április 27-én, szombaton délelőtt 10 órakor látványos középkori történelmi menet indul a Fő térről a klarissza kolostor romjaihoz, a visegrádi Szent György Lovagrend, a MusicaHistorica és a Sub Rosa régizenei együttesek, Nagy Gergely fidula-művész és az Óbudai Múzeum jelmezes munkatársainak részvételével. A menethez – jelmezben vagy „civilben” – bárki csatlakozhat!  

 



Az egykori kolostor területén (a Mókus u-i Andor Ilona Zeneiskola udvarán) és a környezetében levő kis parkban meghallgathatjuk a 14-15. század egyházi és világi zenéit, megcsodálhatjuk a korszak táncait, izgulhatunk a látványos lovagi torna párviadalain vagy épp a solymász bemutatón. Szakértő vezetéssel megismerhetjük a Piast Erzsébet királyné által 1334-ben alapított óbudai klarissza templom – és kolostor történetét is.

 

A szombati nap záró programjaként megtekinthetjük az Óbudai Múzeumba kölcsöntárgyként érkezett, Piast Erzsébet királyné személyéhez köthető 14. századi diósgyőri zárókövet és a gótikus piliscsabai Szűz Mária szobrot. Ezt követően a múzeum Pincetárlatában, tárlatvezetés keretében képet kaphatunk a Fő téren, a középkorban állt Árpád-kori Szent Péter és az 1349-ben felszentelt Szűz Mária templomok történetéről és Erzsébet királyné életéről. Végül sor kerül majd a Szűz Mária templomot és Erzsébet királynét megidéző emléktábla megtekintésére a Fő téren.

 

 

Bízunk benne, hogy a Szent György napok rendezvénye, amely Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával valósul meg, hagyományteremtő és kedvelt programja lesz múzeumunknak, valamint Óbudának, és sokan ellátogatnak majd – akár korhű jelmezben is – az április 26-27-i programjainkra! Mindenkit szeretettel várunk!

 

Részletes programok és további információ a konferenciáról: obudaimuzeum.hu

 

Regisztráció a konferenciára

 

Regisztrációs határidő: 2024. április 21.

Az év kiállítása, díj, konferencia, műhely, Pulszky Társaság, téma
2023-11-14 11:00
design, Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia
2024-02-07 18:00