EN facebook

Székelyföldi múzeumokban digitalizál a Néprajzi Múzeum

MŰHELY

2021-10-19 07:00

Folytatódik a Néprajzi Múzeum mintaprojektje! Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után 2021. október 18-tól egy héten keresztül Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumban és Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton Múzeumban kezdik meg a néprajzi tartalmak digitális fejlesztését a budapesti intézmény munkatársai.

 

„Tisztában vagyunk-e a határon túli muzeális intézményekben őrzött kulturális javakkal? Ha nem, meghatározható-e a vonatkozó tárgyegyüttesek nemzeti örökségben elfoglalt helye és szerepe?” – tették fel a kérdést a Néprajzi Múzeum munkatársai, amikor a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében, a „néprajzi muzeológia területén keletkezett digitális tartalmak fejlesztése és koordinálása” elnevezésű országos kompetenciafeladatuk, valamint kultúrstratégiai szerepkörük kapcsán egy olyan mintaprojektet dolgoztak ki, amelynek célja a teljes magyar nyelvterület néprajzi tartalmú kulturális örökségének a számbavétele, bemutatása.

 

A székelyföldi múzeumok jelenleg nem rendelkeznek olyan integrált és komplex nyilvántartó rendszerekkel, amelyek alkalmasak a metaadatok és a digitalizált tartalmak tárolására, magyar nyelvű, online megjelenítésére. Ezáltal jelentősen leszűkül az általuk őrzött kulturális javak megismerhetősége és kutathatósága.

 

A Néprajzi Múzeumban ugyanakkor több évtizede zajlik az a tudatos munka, amelynek eredményeként országosan az egyik legnagyobb és legteljesebb integrált múzeumszakmaidigitális adatbázissal rendelkezik az intézmény. A múzeumban rendelkezésre álló szakmai tudás mellé sikerült megteremteni azokat a technikai feltételeket, amelyek lehetőséget biztosítanak a kompetenciafeladat akár határon túli kiterjesztéséhez is.

 

A mintaprojekthez öt székelyföldi múzeum csatlakozott: a Csíki Székely Múzeum (Csíkszereda), a Haáz Rezső Múzeum (Székelyudvarhely), a Székely Nemzeti Múzeum (Sepsiszentgyörgy), a Tarisznyás Márton Múzeum (Gyergyószentmiklós), a Maros Megyei Múzeum (Marosvásárhely).

 

Ahhoz, hogy az együttműködésben szereplő intézmények mielőbb rendelkezzenek korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással, a Néprajzi Múzeum szakemberei komplex, öt pilléren nyugvó feladatrendszert dolgoztak ki. A kezdeti felmérést adatbázisépítés, digitalizálás, majd archiválás követi, de az utógondozásra is figyelmet fordítanak.

 

A Néprajzi Múzeum a mintaprojekt keretrendszerében saját eszközparkját felhasználva, mobilstúdiót épít a helyszíneken, helyben oldva meg ezzel a digitalizálás folyamatát. A felszerelés mellett szakmai oktatással, gyakorlati workshopokon készítik fel a digitalizálás munkálataira az erdélyi kollégákat. A felépített ideiglenes digitalizáló állomás először Sepsiszentgyörgyön, majd Csíkszeredán teljesített szolgálatot. Idén októberben Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen párhuzamosan zajlik majd a munka Odler Zsolt projektvezető, Garai Edit és Sarnyai Krisztina fotósok segítségével: a Néprajzi Múzeum célja, hogy közös erőfeszítés eredményeként 500 műtárgyat töltsenek fel digitalizálás után az adatbázisba a szükséges metaadatokkal.

 

A magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisban történő elérhetősége a nemzeti kulturális örökség megőrzésének kiemelt jelentőségű eredménye lehet.

 

 

Borítóképen:

a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum épülete

gyarapodás, gyűjtemény, muzeológia, néprajz, tárgy
2021-05-05 15:00
gyűjtemény, látogató, néprajz, programajánló
2021-09-24 07:00
Az év kiállítása, kiállítás, néprajz, Pulszky Társaság
2021-10-11 18:00