Szakmai nap a Magyar Természettudományi Múzeumban A Hold felfedezése című kiállításhoz kapcsolódóan - 2021. november 29.

MŰHELY

A NASA és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatásának és közreműködésének köszönhetően született meg a holdkőzeteket, valamint a holdkutatást bemutató A Hold felfedezése című időszaki kiállítás, amely 2021. november 3-ától 2021. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

A most megrendezésre kerülő szakmai nap időpontja: 2021.november 29. (hétfő) 10:00

 

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Program:

 

10:15-11:00 A Hold felfedezése c. kiállítás, tárlatvezetés
A programot tartja: Dr. Papp Gábor, Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettár osztályvezetője, a kiállítás szakmai felelőse

 

11:00-11:30 Bemutatkozik a Puli Space

A programot tartja: Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies Kft. ügyvezető igazgatója


A részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött! Részvételi szándékát kérjük, jelezze a sajto@nhmus.hu e-mail címen, legkésőbb 2021. november 26-ig.

 

 

A kiállítás célja az Apollo küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása a szélesebb közönség számára. Középpontjában az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet áll, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára. A minta mellett kiállítjuk Neil Armstrong űrruhájának élethű másolatát, kiemelve a ruha egyes részeinek funkcióját. A NASA kiállítási tárgyaitól balra foglalnak helyet a Magyar Természettudományi Múzeum vitrine, amely „Goodwill Moon Rock”-ként ismert objektumokat tartalmazza. Ezek az Apollo küldetések keretében végrehajtott első, illetve utolsó Holdra szállás során begyűjtött mintákat és Magyarországnak a Holdig eljuttatott zászlait tartalmazó dísztárgyak, melyeket az Egyesült Államok elnöke ajándékozott Magyarország népének.


A NASA kiállítási tárgyaitól jobbra helyezkednek el a Puli Space Technologies Kft. által kölcsönzött tárgyak, a „Puli Rover” valamint a NASA-díjnyertes holdi vízszimatoló szerkezet makettje és a „Téridő Plakett”.

 

A kiállított tárgyakon kívül két nagy tabló nyújt információkat a Holdról, az Apollo-programról, valamint a Hold-, űr- és bolygókutatás magyar vonatkozásairól.

 

A Magyar Természettudományi Múzeum a kiállításhoz kapcsolódó programsorozattal is készül. December 31-ig bezárólag az alábbi programokon vehetnek részt az érdeklődők: szabadtéri csillagvizsgálás, tudományos előadások, holdjáró-bemutató.

 

 

A kiállítás együttműködő partnerei:Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, Puli Space Technologies Kft., Magyar Csillagászati Egyesület, ELTE TTK / MTA Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE), Nők a Tudományban Egyesület (NaTE)


A program teljes körű anyagi támogatója az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

 

 

Fotók: Bényi Andrea

gyarapodás, gyűjtemény, tárgy, természet, természettudomány
2020-07-31 17:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, természet, természettudomány
2021-11-06 07:00
látogató, muzeológia, múzeumandragógia, virtuális
2020-06-03 20:00