A Hold felfedezése - időszaki kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a NASA és a Magyar Természettudományi Múzeum együttműködésében megnyílt A Hold felfedezése című időszaki kiállítás. A holdkőzeteket, valamint a holdkutatást bemutató kiállítás, amely 2021. november 3-ától 2021. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

A kiállítás célja az Apollo küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása a szélesebb közönség számára.


A kiállítás, valamint a kiállítótér középpontjában az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet áll, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára. A minta mellett kiállítjuk Neil Armstrong űrruhájának élethű másolatát, kiemelve a ruha egyes részeinek funkcióját. A NASA kiállítási tárgyaitól balra foglalnak helyet a Magyar Természettudományi Múzeum vitrine, amely „Goodwill Moon Rock”-ként ismert objektumokat tartalmazza. Ezek az Apollo küldetések keretében végrehajtott első, illetve utolsó Holdra szállássorán begyűjtött mintákat és Magyarországnak a Holdig eljuttatott zászlait tartalmazó dísztárgyak, melyeket az Egyesült Államok elnöke ajándékozott Magyarország népének.


A NASA kiállítási tárgyaitól jobbra helyezkednek el a PuliSpace Technologies Kft.által kölcsönzött tárgyak, a „Puli Rover” valamint a NASA-díjnyertes holdi vízszimatoló szerkezet makettje és a „Téridő Plakett”.


A kiállított tárgyakon kívül két nagy tabló nyújt információkat a Holdról, az Apollo-programról, valamint a Hold- és űr- és bolygókutatás magyar vonatkozásairól.

 


A Magyar Természettudományi Múzeum a kiállításhoz kapcsolódó programsorozattal is készül. December 31-ig bezárólag szabadtéri csillagvizsgáláson, tudományos előadásokon, holdjáró-bemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.


A kiállítás együttműködő partnerei:


Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, Puli Space Technologies Kft., Magyar Csillagászati Egyesület, ELTE TTK / MTA Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE), Nők a Tudományban Egyesület (NaTE)


A program teljes körű anyagi támogatója az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló, természettudomány
2021-10-16 16:00
felhívás, #muzeumokajovoert, néprajz, tárgy, természet
2020-05-21 07:00