EN facebook

SKANZENPODCAST – Egy sorozat arról, hogy mit tartogat számunkra a múlt

MŰHELY

Új tudományos podcast-sorozatot indított a szentendrei Skanzen. A sorozat epizódjaiban a múzeum tudományos kutatói mesélnek kedvenc témáikról, és hozzák közel a hallgatókhoz a néprajz- és életmódkutatás világát. Beszélgetőtárs Lukács Zsolt rádiós műsorvezető.

 

A SkanzenPodcast első adásában dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és kurátora az elmúlt száz év élettereinek és a paraszti lakáskultúrának változásairól mesél a hallgatóknak. Hogyan változtak meg száz év alatt a privát terek a paraszti otthonokban, milyen presztízs-beruházások kezdődtek el a hatvanas években, és hogyan tükrözi ezt a lakáskultúra? Kiderül a beszélgetésből az is, miért fontos, hogy a Skanzen a 2003-as évet is bemutassa egy enteriőrben? A podcast ezen epizódja a Skanzen egy olyan különleges épületébe – a bodrogközi cselédházba – kalauzolja a hallgatókat, amelynek különlegessége, hogy a látogatók egy térben, de négy idősíkban ismerhetik meg a paraszti lakáskultúra változásait.

 

 

Dr. Németh Szandra történész-muzeológus NYARALÁS, nyaralók és víkendházak a szocializmus éveiben címmel a víkendházak aranykorát mutatja be. Amikor még a kerítésfestés volt a rekreáció, és a nyaralóba átmentett Szaratov hűtő a boldogság forrása. Kiderül az is a beszélgetésből, hogy mennyibe kerültek a telkek a korszakban, ki engedhette meg magának az építkezést, és hogy a Tüzépek aktuális kínálata befolyásolta-e az „üdülő slum-ök” kialakulását? 

 

Dr. Batári Zsuzsanna, a Skanzen tudományos és ismeretátadási igazgatója nemcsak a nyári konyhák funkcióit és szerepét mutatja be, hanem a helyiségen keresztül azt is, hogy mennyi tudományos háttérmunkára, mekkora szakmai felkészültségre van szükség egy-egy kiállítás létrehozásához, és milyen sok irányba lehet elvinni egy-egy téma kibontását?

 

 

Hugyecsek Balázzsal, a Skanzen állományvédelmi felelős restaurátorával a restaurálás kulisszatitkaiba, és otthon is működő trükkökbe pillanthatunk, illetve hallgathatunk bele. Kiderül, miért speciális a Skanzenben dolgozó restaurátorok munkája, hogyan alakul a műtárgyak sorsa, útja a restaurálás során, és milyen feladatai lehetnek nálunk a restaurátoroknak a száraztisztítástól a 3D scannelésig?

 

 

 

A sorozat további epizódjai a paraszti építészetet, a tánc világát és a tánchoz való viszonyulásunkat, az ünnepvárás és ünneplés változásait, és az I. világháborús segélyezés témáját járják körül a Skanzen munkatársaival. A SKANZENPodcast meghallgatható a Skanzen blogon, és Spotify-on a Szentendrei Skanzen címszó alatt.

gyűjtemény, interjú, kortárs, téma
2023-05-01 19:00
állományvédelem, felhívás, fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, műhely, örökségvédelem, történelem
2021-03-09 16:00