EN facebook

A vidéki Magyarország 30 éve és most - A nyolcvanas évektől napjainkig tartó településkép-változást kutatja a szentendrei Skanzen és a Magyar Nemzeti Levéltár

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kutatási programja eddig soha nem látott fényképgyűjtemény segítségével mutatja be a rendszerváltást megelőző évek településfejlesztési törekvéseit és annak életmódra gyakorolt hatását az eltelt harminc év során.

 

A Skanzen a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett „Antall József” pályázat keretén belül szerteágazó kutatási programot valósít meg A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása címmel.

 

A nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a „felszabadulás” negyvenéves évfordulójára készülve helyi könyvtárosok, profi fotósok és aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit, amelynek célja a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt. 1984 és 1986 között az országos kezdeményezés keretében több mint százezer fénykép készült, amely aztán bekerült a Magyar Nemzeti Levéltárba vagy a megyei intézményekbe. Ma ugyanezek a fotók visszafelé tekintve a rendszerváltoztatás előtti faluképek egyedülálló részletességű dokumentációját jelentik, amelyeket alaposan megvizsgálva és a mai állapotokkal összevetve keresztmetszetet nyerhetünk az elmúlt bő három évtized változásairól és fejlődéséről. A dokumentáció az ország valamennyi tájegységéről őriz képeket. A lakóházak mellett többek között szövetkezeti központok, boltok, víztornyok, emlékművek szerepelnek a fotókon.

 

 

 

Képet kaphatunk a középületek arculatváltozásáról (vagy éppen eltűnéséről), az iskolákról, takarékszövetkezetekről, orvosi rendelőkről, buszmegállókról, üzletportálokról, a vidék jellegzetes típusházairól. Egyedülálló lehetőség a mezőgazdasági létesítmények vizsgálata, hiszen ezek egy részét a privatizáció, majd a technológiaváltás elsodorta. A felvételeken megjelenő személyek kapcsán a hétköznapi ruhaviselet vizsgálható, és a helyszínek bejárása során a rendszerváltás családtörténetei is gyűjthetők. A terepmunka során készített interjúk segíthetnek megérteni a nyolcvanas évek vidéki Magyarországának életmódját.

 

 

A kutatás eredményeinek összegzéseként a Skanzen konferenciát és kiállítást, a Magyar Nemzeti Levéltár a megyei levéltárak anyagának bemutatására további kiállításokat szervez. A digitalizált fotókat és interjúkat adatbázis segítségével teszik hozzáférhetővé a kutatásban részt vevő intézmények, emellett a Skanzen katalógust, a Levéltár kiadványkötetet jelentet meg.

 

 

Akit érdekel a rendszerváltoztatással kapcsolatos kutatás és személyes történetekkel, fotókkal, információkkal szeretne hozzájárulni a korszak megismeréséhez, kövesse Rendszerváltás vidéken Facebook oldalunkat. Legyen részese közelmúltunk, a rendszerváltoztatás és az azt megelőző évek feltárásának és bemutatásának!

 

 

További információ:
Angeli Adrienn
sajtóreferens
06 30 748 85 47
angeli.adrienn@skanzen.hu

 

kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-07-17 09:00
digitalizáció, gyűjtemény, műhely, pedagógus, tanulás, virtuális
2020-08-29 14:00